Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki stručnjak za terorizam i sveučilišni profesor dr. Peter Leitner tvrdi da je Hrvatska prodala više od 32.400 granata Tamilskim tigrovima.


Na predavanju koje je održao u povodu 59. obljetnice neovisnosti Šri Lanke, kako prenose američki mediji, Leitner je istaknuo Hrvatsku kao jednu od osam zemalja koje naoružavaju Tamilske tigrove.

Vezani članci Slika nije dostupna Šri Lanka: Tamilski tigrovi priznali poraz Slika nije dostupna Šri Lanka: Eksplozija ubila najmanje 10 ljudi, među njima i ministra prometa

Osim podatka da je Hrvatska Tamilskim tigrovima prodala 32.400 granata, Leinter nije precizirao o kojim je granatama riječ, tko ih proizvodi, kada su prodane, preko koje tvrtke, niti kako je i gdje prikupio podatke o prodaji hrvatskih granata.

U MORH-u su nam neslužbeno potvrdili da posao naoružavanja Tamilskih tigrova nikad nije sklopljen. Inače, vojnu opremu ne prodaje izravno Ministarstvo obrane, nego državna agencija RH Alan (kojoj je, inače, ne čelu godinama bio general Vladimir Zagorec) .

Tamilski tigrovi vojna su i politička organizacija koja se od početka 70-ih nalazi u oružanom sukobu protiv vlade Šri Lanke. Cilj im je nezavisna tamilska država u istočnom i sjevernom djelu Šri Lanke. Mnoge zemlje, među ostalim, i EU, smatra Tamilske tigrove terorističkom organizacijom. P. Leitner predaje na sveučilištima Southern California i George Mason, a predsjednik je Higgins istraživačkog centra za protuterorizam.