Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrili za koga su navijali u finalu

Tajlandski dječaci i trener: "Život nećemo shvaćati olako, želimo postati nogometaši i marinci"

Tajlandski dječaci prvi se put obraćaju javnosti (Foto: AFP)
Tajlandski dječaci prvi se put obraćaju javnosti (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Spašeni dječaci u bolnici (Foto: AFP) Spašeni dječaci u bolnici (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Tajlandski dječaci prvi se put obraćaju javnosti (Foto: AFP) Galerija 1/2 >>
Dječaci koji su spašeni iz potopljene špilje na Tajlandu danas su izašli iz bolnice te se prvi put obraćaju javnosti nakon dramatične akcije spašavanja.

Dolazeći na pressicu dječaci su podigli palčeve i sklopili ruke u znak zahvalnosti. Prije dolaska su odigrali mini nogometnu utakmicu na igralištu postavljanom u dvorani.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Damijan Šinigoj - 4 Teško je ozlijeđen Speleolog upao u špilju duboku 150 metara: Akcija spašavanja trajala 18 sati Dječaci spašeni iz špilje (Foto: AFP) Prvi put u inozemstvu Tajlandski dječaci iz špilje i njihov trener putuju na Ljetne omladinske olimpijske igre u Argentinu

Liječnici dječaka kazali su kako se svi osjećaju dobro te su spremni za povratak normalnim aktivnostima. U prosjeku su od dolaska u bolnicu dobili tri kilograma, a nalazi krvi su dobri, poručio je direktor bolnice u kojoj su se liječili.

Prije novinarskih pitanja dječaci i 25-godišnji trener Ake predstavili su se javnosti, baš kao i spasitelji koji su ih izvukli iz špilje. Najmlađi dječak ima 11 godina.

Jedan od dječaka kazao je kako je prvo što su čuli bio glas spasioca koji ih je pozdravio i pitao kako se osjećaju te koliko ih se nalazi u špilji.

U finali navijali za Francusku

13-godišnji Dul kazao je kako u početku nije vjerovao da su spasioci stigli kad je čuo njihov glas.  Na pitanje za koga su navijali u finalu Mundijala, kazali su kako ih je većina bila za Francusku.

Trener Ake je rekao kako su se svi složili da uđu u špilju.

"Nikad nismo bili u špilji i ulazak nije bio dio rođendanska proslave jednog dječaka.  Kad smo vidjeli da navire voda, razmatrali smo da izađemo, a na putu natrag shvatili smo da smo zarobljeni. Nismo očekivali da će voda doseći toliku razinu", kazao je trener.

Jedan od dječaka kazao je kako informacije da ne neki od njih ne znaju plivati nisu točne jer u sklopu nogometnih treninga imaju i plivačke aktivnosti.

Otkrili su kako su pili vodu sa zidova stijenete da sobom nisu imali hrane. U početku su kamenjem htjeli prokopati izlaz i put do mjesta gdje bi se sakrili od nadiruće vode.

Jedan od spasioca kazao je kako se zbližio s dječacima tijekom dramatične akcije spašavanja te na njih gleda kao na svoju obitelj. Kazao je kako je istovremeno osjećao sreću što su ih spasili, ali i tugu zbog smrti kolege.

Pitanja koja novinari postavljaju dječacima unaprijed je odobrio psiholog kako ih se ne bi izlagalo dodatnom stresu.

"Hvala vam na požrtvovnosti"

Dječaci su pokazali poruke koje su napisale na portret spasioca koji je poginuo tijekom spašavanja.

"Hvala vam na vašoj požrtvovnosti. Hvala vama i vašoj obitelji iz dubine moga srca", stoji u jednoj poruci.

Na pitanje čemu ih je naučilo ovo iskustvo, trener je kazao kako cijene dobrotu svih te svoje živote nikada neće shvaćati olako.

"Moramo biti oprezniji u životu. Obećajem da ću biti dobra osoba i dobar građanin", poručio je trener.

Jedan od dječaka kazao je kako se njegovi životni snovi nisu promijenili te i dalje želi biti nogometaš. Četvero dječaka kazalo je kako uz nogometaše žele postati i članovi mornarice, poput njihov spasioca.

Dječaci su potvrdili kako su tijekom boravka u špilji bili zabrinuti što će biti u zaostatku sa zadaćama u školu.

Na pitanje bi li ikada ponovno ušao u špilju, trener Ake je odgovorio kako mi se možda odvažio na taj korak u pratnji vodiča.

Trener je kazao kako je sam pitao dječake tko želi prvi izaći iz špilje.

Mali nogometaši ispričali su se svojim roditeljima što im nisu rekli kako će ići u špilju. Svi dječaci i trener bit će zaređeni za budističke redovnike.

Na kraju konferencije svi su se poklonili tajlandskom kralju

17 dana u mraku špilje

Podsjetimo, dječaci u dobi od jedanaest do 16 godina te njihov 25-godišnji trener planirali su istražiti kompleks špilja na sjeveru Tajlanda, sat vremena nakon treninga 23. lipnja.

No, monsunske kiše poplavile su prolaze, pa su ostali zatočeni sve dok ih dvojica britanskih ronilaca nisu otkrila 2. srpnja. Mali nogometaši i njihov trener oslobođeni su nakon što su 17 dana proveli u mraku špilje.

Svi su spašeni u trodnevnoj akciji u organizaciji tajlandske vojske i međunarodnog tima speleoloških ronilaca, što je izazvalo radost i olakšanje u cijelom svijetu.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene