Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nanesena je šteta državi'

Tajenje MOL-ova ugovora: 'Vlada skriva svoja štetna djelovanja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Očekuje se da će doći, ali još uvijek nema potvrde da je Ivo Sanader poziv za svjedočenje pred saborskim istražnim Povjerenstvom i primio.

No, pitanja o prodaji Ine mađarskom MOL-u, ali i detalji oko plinskog poslovanja spremni su. Oporba i dalje tvrdi, ugovorima je nanesena šteta državi, Vlada ugovore taji, a pitanje je hoće li HDZ Sanadera, pojavi li se na Povjerenstvu, braniti ili napadati. Plinsko poslovanje unutar bolna je točka Mađara, zbog plina tvrtka trpi gubitke. Plin je obećala preuzeti Hrvatska, pod kojim uvjetima, zašto i u čiju korist, a na čiju štetu odgovoriti bi mogao bivši premijer.

Pročitajte i ovo Ina: Ilustracija - 2 VEČER UOČI SASTANKA Objavljeni važni dokumenti o ugovorima Hrvatske i MOL-a: Sastaje se Savjet za Inu Slika nije dostupna Nakon megaafere Član Uprave Ine dao ostavku: Bio je direktor korporativnih usluga, kasnije prešao u MOL grupu

'Da se plinskim biznisom plaćalo velike gubitke i štete, za koje su krivi ministri u nadzornom odbora, za koje je kriv Dragičević. Za to je kriva Vlada', rekao je SDP-ovac Slavko Linić. Detalji stoje u ugovoru, on ima oznaku državne tajne.

'MOL  je u pismu napisanom 26. srpnja dao dopuštenje Vladi da skine oznaku tajnosti s ugovora. MOL vjeruje da nema u ugovoru ništa što bi trebalo tajiti od javnosti. Na jedan element treba pripaziti, a to je formula za izračun cijena koja uključuje uvoznu cijenu plina, što bi trebalo zaštititi zbog Gasproma koji je partner', rekao je predsjednik Uprave Ine, Zoltan Adoltt.

Popijaču nisu dovoljen riječi mađarskog predsjednika uprave

Riječi mađarskog predsjednika uprave Ine ministru gospodarstva nisu dovoljne. 'Vlada nema nikakvih problema da u cijelosti objavi ugovor, ali tek u trenutku kada MOL da valjanu, vjerodostojnu i potpunu suglasnost za objavu tog ugovora', rekao je ministar Đuro Popijač. Ministar ne priznaje ni pismo Mađara u kojem se traži tek da formula za izračun cijene plina ostane tajna.

>> MOL još u srpnju dao Vladi pristanak za objavu Glavnog ugovora

'Da ovlaštena osoba, koja je navedana na ugovoru, potpiše punu i nedvosmislenu i potpunu suglasnost bez ikakvih aluzija da će nastati bilo kakva šteta za bilo koga', rekao je Popijač. Šteta na koju se poziva MOL je ona prema Rusima čija je cijena plina uključena u formulu. No i bez formule ugovor bi razjasnio štošta.

'Vlada skriva svoja štetna djelovanja, Vlada je odgovorna za ono što se dogodilo. Formula nije važna ni Povjerenstvu ni građanima. Tko god govori u ime Vlade laže, govori neistinu i obmanjuje javnost. Formula je nebitna', rekao je Linić.

'Svi koji danas komentiraju da Vlada ne želi i nešto petlja ne znaju što govore, zbunjuju javnost i manipuliraju javnost ,ovo je jedina i potpuna istina', rekao je Popijač. Pitanje je može li svjedočenje Ive Sanadera pa makar i iza zatvorenih vrata razjasniti dvojbe i hoće li ono biti u skladu s političkim odlukama aktualnog ministra i premijerke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene