Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlouporaba položaja

Ako je Sanader uzeo mito, može li se poništiti ugovor s MOL-om?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politika, novac, moć i stotine milijuna dolara vrijedni ugovori. Privatizacija Ine 'majka' je svih hrvatskih privatizacija. Pitanje je može li se u slučaju dokazivanja sumnje da je Ivo Sanader od Mađara primio mito poništiti ugovor Vlade i MOL-a.

Priča je započela 2003. godine - Vlada Ivice Račana za 505 milijuna dolara mađarskom MOL-u prodala je 25 posto plus jednu dionicu. Na čelu INA-e ostao je predstavnik hrvatske Vlade. 'Striktno smo se pridržavali Zakona o privatizaciji Ine', kazao je tog 17. ožujka 2003. Ivica Račan.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Slika nije dostupna tvrdio da nije kriv Ivi Sanaderu Ustavni sud odbacio tužbu na presudu u slučaju Ina-MOL

Osam godina kasnije Ljubo Jurčić, ministar gospodarstva u Račanovoj vladi, tvrdi da je prodaja Mađarima bila dobar i zakonski čist posao. 'Prema današnjim procjenama to je i vrijednosno i kvalitativno i u samom aranžmanu jedan od najboljih ugovora koji je sklopljen. Ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi', kaže Jurčić.

2008. godine Mađari su dali javnu ponudu i pokupovali još dionica. Tako se ušlo u drugi, najsporniji dio privatizacije te u sporne izmjene ugovora koje je s Mađarima sklopila Sanaderova Vlada. S njima je MOL 2009. godine, bez većinskog paketa, tj. držeći samo 47,26 posto dionica, dobio upravljačka prava - pet od devet ljudi u Nadzornom odboru i svojeg predsjednika Uprave. 'Nema govora o kadrovima, danas smo se dogovorili o organizacijskoj strukturi', kazao je 31. siječnja 2009. tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Jurčić kaže kako čak i ako se dokaže da je za prepuštanje Ine Mađarima Sanader dobio mito, to ipak ne može poništiti službeni ugovor Vlade s MOL-om. 'Ali ovdje će se, ako se dokaže, raditi zapravo o zlouporabi položaja. Da je netko pri sklapanju ugovora koji je zakonski temeljen zlouporabio položaj da ostvari neku privatnu korist', kaže Jurčić.

MOL u svojoj drugoj javnoj ponudi krajem prošle godine nije uspio skupiti 50 posto, a hrvatski regulator tržišta HANFA ga je optužila da je sa strane tajno kupovao po puno većoj cijeni i tako obmanuo ulagače. Za to vrijeme INA opet odlično zarađuje - prošle godine skoro milijardu kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene