Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osim s predsjednikom Ivom Josipovićem, srbijanski šef države Boris Tadić, susrest će se u Vukovaru i s premijerkom Jadrankom Kosor.


Doznajemo to neslužbeno u Banskim dvorima. Protokol, izmijenjen dva dana uoči Tadićevog dolaska, rezultat je razgovora između predsjednika i premijerke. Kosor će prisustvovati susretu s hrvatskim udrugama obitelji stradalih, te zatočenih i nestalih. Premijerkina izjava nije predviđena, ukoliko je oni ne pozovu.

Vezani članci Dnevnik iz Vukovara Iznenadit će vas odgovor na pitanje ima li još uvijek hrvatskih i srpskih kafića u Vukovaru, ali i ovaj poziv građanima: ''Povjerenje nemojte pokloniti meni...'' Damir Maduna SDP predstavio kandidata za gradonačelnika Vukovara: Podržavao HDSSB i Živi zid, bio i protiv dvojezičnih ploča

>> Sabo: Važno je da Tadić što prije dođe u Vukovar

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u četvrtak će posjetiti istočni dio Hrvatske, gdje će s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem položiti vijence na Ovčari i u Paulinom Dvoru, a u Vukovaru se sastati s predstavnicima obitelji Hrvata nestalih tijekom Domovinskog rata i s predstavnicima lokalne srpske zajednice, potvrđeno je u utorak iz Ureda predsjednika Republike.

Na Ovčaru, pa u Vukovar i Paulin Dvor

Tadića će u Vukovaru dočekati Josipović, a dvojica predsjednika potom će imati kraći odvojeni sastanak u zgradi Gradskog poglavarstva, nakon kojeg će se uputiti na Ovčaru. Na mitskome mjestu hrvatskog stradanja u Domovinskom ratu, na kojem su pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi 20. studenog 1991. tijekom srpske okupacije Vukovara likvidirali 200 civila i vojnika, većinom pacijenata deportiranih iz vukovarske bolnice, predsjednici Hrvatske i Srbije položit će vijence u spomen žrtvama i dati izjave za novinare.

Potom će se vratiti u Vukovar, gdje će se sastati s predstavnicima obitelji nestalih Hrvata, a tom bi sastanku, kako je rečeno iz Ureda predsjednika, trebala nazočiti i hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Josipović i Tadić iz Vukovara će se otputiti u Paulin Dvor, mjesto nedaleko od Osijeka, gdje su 11. i 12. prosinca 1991. pripadnici 130. brigade Hrvatske vojske ubili 19 civila, među kojima su svi, osim jednog Mađara, bili Srbi. Hrvatsko pravosuđe procesuiralo je taj ratni zločin, za koji je krivim proglašen Nikola Ivanković i osuđen na zatvorsku kaznu od 15 godina.

Nakon Paulinog Dvora, gdje će također položiti vijence i dati izjave za novinare, Tadić i Josipović će se vratiti u Vukovar, gdje će se sastati s predstavnicima srpske zajednice u Vukovaru i okolici. Tadićev posjet Vukovaru trebao bi završiti susretom s nizozemskom veleposlanicom u Hrvatskoj, budući da je ta zemlja donirala trajekt koji povezuje dvije dunavske obale - Vukovar i srbijanski Bač. Nakon susreta bi predsjednik Josipović Tadića trebao otpratiti do pristaništa, s kojeg bi se srbijanski predsjednik trajektom trebao vratiti u svoju zemlju.

Ovo je prvi posjet jednog srbijanskog predsjednika Vukovaru i iz Ureda predsjednika ocjenjuju ga važnim simboličkim i civilizacijskim potezom, koji će pridonijeti relaksaciji prošlošću opterećenih hrvatsko-srbijanskih odnosa. Predsjednik Tadić krajem studenog doći će u službeni posjet Hrvatskoj, ali su obje strane, po izvoru iz Ureda predsjednika, ocijenile kako Vukovaru treba dati posebnu važnost, kakvu i zaslužuje, te je zato odvojen od službenog posjeta, kojim će dominirati bilateralni odnosi i još uvijek otvorena pitanja između dviju zemalja.