Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvjestitelj Europskog parlamenta

Swoboda: RH pregovore može zaključiti u prvoj polovici 2011.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda istaknuo je u svom nacrtu izvješća o napretku da je hrvatske pristupne pregovore s EU-om moguće zaključiti u prvoj polovici sljedeće godine pod uvjetom da se nastavi s odlučnom provedbom reformi u najtežim poglavljima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brojne teme Pahor će u Bruxsellesu razgovarati i o hrvatskim pristupnim pregovorima Slika nije dostupna 'Informacijama do demokracije' GONG: Zakon o pravu na pristup informacijama još uvijek neprepoznat

U nacrtu izvješća, koji će Swoboda predstaviti Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta u sljedeći utorak, kaže se da pristupni pregovori s Hrvatskom mogu biti zaključeni u prvoj polovici sljedeće godine pod uvjetom da se odlučno nastavi s potrebnim reformama, posebice u jačanju javne uprave i pravosuđa, nastavku borbe protiv korupcije, osiguranju održivog povratka izbjeglica, pune suradnje s ICTY-em i nastavka privatizacijskog procesa i prihvaćanja planova za restrukturiranje za brodogradilišta u poteškoćama.

>> Swoboda: Otvoriti poglavlje 23

>> Josipović odlikovao Swobodu

Swoboda u nacrtu svoga izvješća, na temelju kojeg će Europski parlament izglasati rezoluciju o Hrvatskoj, pohvaljuje napredak Hrvatske u ispunjavanju mjerila za zatvaranje poglavlja te poziva Komisiju da iskoristi sve svoje kapacitete kako bi podržala hrvatske napore za ispunjavanje mjerila.

'Brzo pristupanje Hrvatske ima i europsku i regionalnu dimenziju i ono će potaknuti ostale zemlje zapadnog Balkana da odlučno pokrenu i provedu reforme povezane s pristupanjem EU-u', istaknuo je Swoboda koji je izrazio zabrinutost rezultatima zadnjeg istraživanja Eurobarometra, koji pokazuju da većina hrvatskih građana misli da članstvo u EU-u neće biti od koristi za zemlju. On ponavlja ocjenu Europske komisije da korupcija ostaje raširena u Hrvatskoj i uključuje skoro sve segmente društva, ekonomije i vlade. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene