Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritika Orbanu

Hrvatskoj 'hladan tuš' od EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hannes Swopboda smatra da je neproduktivno Hrvatskoj slati signale da je posao oko ulaska u EU gotov.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda izjavio je u Bruxellesu kako je potrebno zadržati dovoljno jak pritisak na Hrvatsku da završi preostali posao u pristupnim pregovorima kako bi u Europsku uniju mogla ući bez verifikacijskog mehanizma i da je neproduktivno slati joj signale da je posao već gotov što je, po Swobodi, učinio mađarski premijer Viktor Orban.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Analiziramo prvo izvješće hrvatske Vlade' Fuele: U svibnju ćemo znati više o spremnosti RH Slika nije dostupna Kosor zadovoljna rezolucijom Kosor s Vandorenom: Kraj pregovora doista moguć u lipnju

>> 'U travnju dobivate datum ili će se proces prolongirati'

Ne volim govoriti u ime drugih, ali Fuele je bio vrlo nezadovoljan što se daju znakovi da su stvari manje-više gotove 'Hrvatska je u završnoj fazi pregovora, ali je vrlo neodgovorno od premijera Orbana da kaže kako možemo sve zaključiti u travnju jer ima još dosta posla do završetka. Mislim da trebamo Hrvatskoj dati poticaj da odradi preostali posao u predstojećim tjednima', rekao je Swoboda dodajući da je jučer  razgovarao s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom, koji je 'vrlo nezadovoljan' takvim najavama.

'Ne volim govoriti u ime drugih, ali Fuele je bio vrlo nezadovoljan što se daju znakovi da su stvari manje-više gotove', rekao je Swoboda. Dodao je da treba pričekati 11. ožujka kada će Europska komisija dati ocjenu ispunjava li Hrvatska mjerila u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava te da ne treba stvari prejudicirati.

Jandroković: U ovu polemiku ne bih se želio miješati

'Znamo da čelnici vlada vole biti glavni, ali prvo Komisija mora reći svoje mišljenje. Hrvatska na dan ulaska u EU mora biti bolja nego što su to sada Bugarska i Rumunjska. Mora se odraditi borba protiv korupcije. Mi smo pozitivni prema Hrvatskoj, ali je apsolutno potrebno zadržati dovoljno jak pritisak na Hrvatsku jer jedino tako se može izbjeći da uđe u EU bez verifikacijskih mehanizama', kakve su dobile Bugarska i Rumunjska kada su ulazile u EU, rekao je Swoboda.

Ministar Gordan Jandroković nije imao previše komentara. 'Prije svega premijer Republike Mađarske je rekao ono što misli, mi se s time slažemo i vjerujemo da ćemo pregovore završiti do kraja 6. mjeseca. Učinit ćemo sve što je potrebno, imamo snažnu potporu zemalja članica, ali u prvom redu uzdamo se u vlastite snage, vlastito znanje i vlastitu volju da pregovore završimo. U ovu polemiku ne bih se želio miješati', rekao je Jandroković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene