Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hannes Swopboda smatra da je neproduktivno Hrvatskoj slati signale da je posao oko ulaska u EU gotov.


Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda izjavio je u Bruxellesu kako je potrebno zadržati dovoljno jak pritisak na Hrvatsku da završi preostali posao u pristupnim pregovorima kako bi u Europsku uniju mogla ući bez verifikacijskog mehanizma i da je neproduktivno slati joj signale da je posao već gotov što je, po Swobodi, učinio mađarski premijer Viktor Orban.

Vezani članci Slika nije dostupna Fuele: U svibnju ćemo znati više o spremnosti RH Slika nije dostupna Kosor s Vandorenom: Kraj pregovora doista moguć u lipnju

>> 'U travnju dobivate datum ili će se proces prolongirati'

Ne volim govoriti u ime drugih, ali Fuele je bio vrlo nezadovoljan što se daju znakovi da su stvari manje-više gotove

'Hrvatska je u završnoj fazi pregovora, ali je vrlo neodgovorno od premijera Orbana da kaže kako možemo sve zaključiti u travnju jer ima još dosta posla do završetka. Mislim da trebamo Hrvatskoj dati poticaj da odradi preostali posao u predstojećim tjednima', rekao je Swoboda dodajući da je jučer  razgovarao s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom, koji je 'vrlo nezadovoljan' takvim najavama.

'Ne volim govoriti u ime drugih, ali Fuele je bio vrlo nezadovoljan što se daju znakovi da su stvari manje-više gotove', rekao je Swoboda. Dodao je da treba pričekati 11. ožujka kada će Europska komisija dati ocjenu ispunjava li Hrvatska mjerila u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava te da ne treba stvari prejudicirati.

Jandroković: U ovu polemiku ne bih se želio miješati

'Znamo da čelnici vlada vole biti glavni, ali prvo Komisija mora reći svoje mišljenje. Hrvatska na dan ulaska u EU mora biti bolja nego što su to sada Bugarska i Rumunjska. Mora se odraditi borba protiv korupcije. Mi smo pozitivni prema Hrvatskoj, ali je apsolutno potrebno zadržati dovoljno jak pritisak na Hrvatsku jer jedino tako se može izbjeći da uđe u EU bez verifikacijskih mehanizama', kakve su dobile Bugarska i Rumunjska kada su ulazile u EU, rekao je Swoboda.

Ministar Gordan Jandroković nije imao previše komentara. 'Prije svega premijer Republike Mađarske je rekao ono što misli, mi se s time slažemo i vjerujemo da ćemo pregovore završiti do kraja 6. mjeseca. Učinit ćemo sve što je potrebno, imamo snažnu potporu zemalja članica, ali u prvom redu uzdamo se u vlastite snage, vlastito znanje i vlastitu volju da pregovore završimo. U ovu polemiku ne bih se želio miješati', rekao je Jandroković.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju