Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Kosor: Mađari dobrodošli ste

'U travnju dobivate datum ili će se proces prolongirati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski premijer Viktor Orban danas je razgovarao s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor i najavio da će Hrvatska dobiti datum ulaska u EU u travnju.

'Moram vam reći, ako ste pretrčali cijeli maraton od 42 kilometra, zašto ne pretrčati i posljednjih 195 metara', poručio je Orban nakon potpisivanja tri sporazuma s premijerkom Kosor. Potpisani su Sporazum o suradnji u cilju jačanja sigurnosti opskrbe energijom, zatim Sporazum o zajedničkom istraživanju i eksploataciji ležišta ugljikovodika koja se nalaze duž zajedničke državne granice, te Sporazum o uzajamnom skladištenju obveznih zaliha sirove nafte i naftnih derivata.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih" Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta

>> Viktor Orban u posjetu Hrvatskoj

Orban je istaknuo kako za Hrvatsku slijede dva ključna mjeseca te da bi Hrvatska u travnju mogla dobiti konačan datum pristupa Europskoj uniji, ili bi se čitav proces nadalje mogao prolongirati.

Datum ulaska u EU u travnju

'Možemo prognozirati do kada bi bilo prolongiranje, ali ja neću, jer ćemo imati datum u travnju', poručio je. Premijerka Kosor tu je izjavu popratila riječima hvale. 'Tako je, tako je', nadovezala se. 'Cilj je završiti pregovore do kraja mađarskog predsjedanja. To je povijesni, strateški i simboličan cilj koji želimo ostvariti u godini obilježavanja 20. obljetnice neovisnosti', istaknula je Kosor.

Premijerka je pozvala mađarske turiste u Hrvatsku, a mađarski premijer svoje je obraćanje započeo riječima 'Pozdravljam vas kao premijer mađarske vlade i prvi agent Hrvatske turističke zajednice u Mađarskoj'.

Poslovne nesuglasice bez posljedica na odnose

Ipak, idilu hrvatsko-mađarskih odnosa narušila je ideja hrvatske Vlade s kraja prošle godine, da se osujeti namjera MOL-a u apsolutnom preuzimanju Ine. Kosor tvrdi kako o tome u razgovoru s Orbanom nije bilo riječi te da Vlada RH poštuje temelje tržišnog natjecanja. Orban je istaknuo kako je nesuglasica u međusobnom razgovoru bilo, no da one ne trebaju opterećivati odnose dviju država.

'Ovim nesuglasicama pristupam s pozicije povijesnog odnosa. Neću dopustiti da nas poslovne nesuglasice izbace iz tog kolosjeka', naglasio je Orban i istaknuo kako bi bilo loše da između Ine i MOL-a ne bude strateške suradnje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene