Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Studenti Pravnoga fakulteta Sveučilišta u u Zagrebu osvojili su drugo mjesto na svjetskome studentskom natjecanju iz međunarodnog trgovačkog prava i prava međunarodne trgovačke arbitraže.


Studentski tim u sastavu - Iva Basarić, Višeslav Križić, Marija Petrović, Mateja Rajačić, Marko Lovrić i Marko Mećar osvojili su nagradu Frederic Eisenmann za drugo mjesto u usmenome dijelu međunarodnoga studentskog natjecanja 14th Annual Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot 2006-2007., što se održalo u Beču od 31. ožujka do 5. travnja, priopćio je danas prodekan Pravnoga fakulteta Hrvoje Sikirić.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Ministar ustrajno omalovažava izraz volje javnog interesa' Slika nije dostupna Šimonović može biti ministar i predavati

Na natjecanju je sudjelovalo 178 timova najpoznatijih svjetskih pravnih fakulteta iz 53 zemlje. 

Kako objašnjava Sikirić, riječ je o svojevrsnom studentskom svjetskom prvenstvu iz prava međunarodne trgovačke arbitraže koje se sastoji od pisanoga i usmenoga dijela na engleskom jeziku.

U priopćenju se dodaje da studenti zagrebačkoga Pravnog fakultetu sudjeluju na tome natjecanju od 1995. te da su, do sada, već osvajali prvo, drugo i treće mjesto u pisanome dijelu natjecanja (nagrade za najbolje podneske pisane u ime tužitelja, odnosno tuženika) i dva puta bili treći u usmenom,najcjenjenijem dijelu natjecanja, u kojem se simuliraju arbitražna ročišta.

Od studenta zagrebačkoga Pravnog fakulteta u finalu su bili bolji studenti sa Sveučilišta u Freiburgu. 

Ali, navodi se, prvi put u četrnaestogodišnjoj povijesti natjecanja na završnom arbitražnom ročištu odluka arbitražnog vijeća bila je podijeljena jer je jedan od trojice arbitara glasovao za zagrebački tim, a dvojica za freiburški.

Na putu do svojega, do sada najvećega, uspjeha zagrebački tim je pobijedio timove fakulteta iz Djakarte, New Yorka, New Delhia, Dallasa, Visconsina, Kopenhagena, Beograda i Harvarda.

Studente su za natjecanje pripremali docenti Davor Babić i Nina Tepeš.

Prodekan Sikirić ističe da su zagrebački studenti osvajanjem nagrade potvrdili da su svojim znanjem, sposobnostima i stečenim vještinama na razini studenata najboljih svjetskih pravnih fakulteta.