Članovi udruga Are you Syrious? i Centra za mirovne studije (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)
Članovi udruga Are you Syrious? i Centra za mirovne studije (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Centar za mirovne studije, Inicijativa Dobrodošli predstavio je u srijedu izvještaj o nezakonitim protjerivanjima i nasilju u Hrvatskoj. Istaknuli su da se kolektivna, nezakonita i policijska protjerivanja izbjeglica na granicama nastavljaju bez obzira na brojna upozorenja kako domaćih, tako i međunarodnih institucija i organizacija.


Iz Centra za mirovne studije, Inicijative Dobrodošli su kazali da su i zastupnici Europskog parlamenta u utorak na sjednici Odbora Europskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove oštro kritizirali Vladu RH zbog nasilnog ponašanja prema izbjeglicama.

Vezani članci Ilustracija Prevaranti na kućnom pragu, dio građana im je posebno na piku: Žrtve su same u ruke lopovima dale desetke tisuća kuna Slobodan Marendić - 1 Policija uoči utakmice Hajduka i Rijeke objavila uvjete za ulazak navijača na stadion: "I gostujući i domaći navijači imaju isti tretman"

Zastupnici žele znati je li Europska komisija već pokrenula postupak prema hrvatskim vlastima zbog nezakonitog protjerivanja 7000 ljudi te koje će korake poduzeti. Traže da se hitno prestane s kolektivnim protjerivanjem izbjeglica i da im se omogući pristup azilu u skladu s međunarodnim, europskim i naiconalnim pravom. ''Zatražili su provjeru načina na koji su vlade Hrvatske, BiH te Srbije utrošile europski novac namijenjen zaštiti granica, ali i temeljnih ljudskih prava izbjeglica jer sumnjaju da je došlo do zlouporabe dodijeljenih sredstava'', prioćili su iz Centra za mirovne studije.

Centar je zato objavio Peti izvještaj o nezakonitim protjerivanjima i nasilju u RH. Pozivaju na odgovornost ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i načelnika Uprave za granicu Zorana Ničena, i to zbog najmanje 10.000 dokumentiranih nezakonitih protjerivanja.

Zahtijevaju sankcioniranje i hitan prekid nezakonitog postupanja prema izbjeglicama, ali i volonterima. ''Hrvatska se zbog takvog ponašanja našla na sramotnoj listi zemalja u kojima se ne poštuju temeljna ljudska prava, zajedno s Mađarskom i Italijom čiji su režimi postali paradigmatski primjeri nedopustivog ophođenja prema izbjeglicama, migrantima i organizacijama civilnog društva'', smatraju iz Centra za mirovne studije.

Izvještaj sadrži i svjedočanstva izbjeglica o premlaćivanju, ponižavajnu, izgladnjivanju i seksualnom nasilju prema migrantima na hrvatskoj granici.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju