Obavijesti Video Pretražite Navigacija
objavili izvještaj i svjedočanstva

Centar za mirovne studije traži kazne za nasilje prema migrantima: ''Zato smo na listi zemalja koje krše ljudska prava''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Centar za mirovne studije, Inicijativa Dobrodošli predstavio je u srijedu izvještaj o nezakonitim protjerivanjima i nasilju u Hrvatskoj. Istaknuli su da se kolektivna, nezakonita i policijska protjerivanja izbjeglica na granicama nastavljaju bez obzira na brojna upozorenja kako domaćih, tako i međunarodnih institucija i organizacija.

Iz Centra za mirovne studije, Inicijative Dobrodošli su kazali da su i zastupnici Europskog parlamenta u utorak na sjednici Odbora Europskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove oštro kritizirali Vladu RH zbog nasilnog ponašanja prema izbjeglicama.

Pročitajte i ovo Spašavanje migranata iz Kupe HGSS i policija VIDEO Dramatična akcija: Zapeli na slapu u Kupi, spašavali ih po noći Borba protiv krijumčarenja migranata - 4 Unosan posao Policija kreće u žešću borbu protiv krijumčara: "Novac koji se u tome okreće možda je veći od zarade od droge"

Zastupnici žele znati je li Europska komisija već pokrenula postupak prema hrvatskim vlastima zbog nezakonitog protjerivanja 7000 ljudi te koje će korake poduzeti. Traže da se hitno prestane s kolektivnim protjerivanjem izbjeglica i da im se omogući pristup azilu u skladu s međunarodnim, europskim i naiconalnim pravom. ''Zatražili su provjeru načina na koji su vlade Hrvatske, BiH te Srbije utrošile europski novac namijenjen zaštiti granica, ali i temeljnih ljudskih prava izbjeglica jer sumnjaju da je došlo do zlouporabe dodijeljenih sredstava'', prioćili su iz Centra za mirovne studije.

Centar je zato objavio Peti izvještaj o nezakonitim protjerivanjima i nasilju u RH. Pozivaju na odgovornost ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i načelnika Uprave za granicu Zorana Ničena, i to zbog najmanje 10.000 dokumentiranih nezakonitih protjerivanja.

Zahtijevaju sankcioniranje i hitan prekid nezakonitog postupanja prema izbjeglicama, ali i volonterima. ''Hrvatska se zbog takvog ponašanja našla na sramotnoj listi zemalja u kojima se ne poštuju temeljna ljudska prava, zajedno s Mađarskom i Italijom čiji su režimi postali paradigmatski primjeri nedopustivog ophođenja prema izbjeglicama, migrantima i organizacijama civilnog društva'', smatraju iz Centra za mirovne studije.

Izvještaj sadrži i svjedočanstva izbjeglica o premlaćivanju, ponižavajnu, izgladnjivanju i seksualnom nasilju prema migrantima na hrvatskoj granici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene