Članovi udruga Are you Syrious? i Centra za mirovne studije (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)
Članovi udruga Are you Syrious? i Centra za mirovne studije (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Centar za mirovne studije, Inicijativa Dobrodošli predstavio je u srijedu izvještaj o nezakonitim protjerivanjima i nasilju u Hrvatskoj. Istaknuli su da se kolektivna, nezakonita i policijska protjerivanja izbjeglica na granicama nastavljaju bez obzira na brojna upozorenja kako domaćih, tako i međunarodnih institucija i organizacija.


Iz Centra za mirovne studije, Inicijative Dobrodošli su kazali da su i zastupnici Europskog parlamenta u utorak na sjednici Odbora Europskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove oštro kritizirali Vladu RH zbog nasilnog ponašanja prema izbjeglicama.

Vezani članci Ante Vrkić Pobjegao iz zatvora dok je bacao smeće: Nakon osam dana policija pronašla bjegunca Policija, ilustracija U dvorištu napuštene kuće u Vinkovcima pronađeno tijelo 29-godišnjaka

Zastupnici žele znati je li Europska komisija već pokrenula postupak prema hrvatskim vlastima zbog nezakonitog protjerivanja 7000 ljudi te koje će korake poduzeti. Traže da se hitno prestane s kolektivnim protjerivanjem izbjeglica i da im se omogući pristup azilu u skladu s međunarodnim, europskim i naiconalnim pravom. ''Zatražili su provjeru načina na koji su vlade Hrvatske, BiH te Srbije utrošile europski novac namijenjen zaštiti granica, ali i temeljnih ljudskih prava izbjeglica jer sumnjaju da je došlo do zlouporabe dodijeljenih sredstava'', prioćili su iz Centra za mirovne studije.

Centar je zato objavio Peti izvještaj o nezakonitim protjerivanjima i nasilju u RH. Pozivaju na odgovornost ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i načelnika Uprave za granicu Zorana Ničena, i to zbog najmanje 10.000 dokumentiranih nezakonitih protjerivanja.

Zahtijevaju sankcioniranje i hitan prekid nezakonitog postupanja prema izbjeglicama, ali i volonterima. ''Hrvatska se zbog takvog ponašanja našla na sramotnoj listi zemalja u kojima se ne poštuju temeljna ljudska prava, zajedno s Mađarskom i Italijom čiji su režimi postali paradigmatski primjeri nedopustivog ophođenja prema izbjeglicama, migrantima i organizacijama civilnog društva'', smatraju iz Centra za mirovne studije.

Izvještaj sadrži i svjedočanstva izbjeglica o premlaćivanju, ponižavajnu, izgladnjivanju i seksualnom nasilju prema migrantima na hrvatskoj granici.