Obavijesti Video Pretražite Navigacija
World Cleanup Day

Svjetski je dan čišćenja: Na tisuće volontera u akciji za čišći okoliš

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski je dan čišćenja - World Cleanup Day.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u subotu se, povodom Svjetskog dana čišćenja (World CleanUp Day), pridružio najvećoj globalnoj kampanji čišćenja divljih odlagališta otpada "Zelenoj čistki" te je zajedno s volonterima, vojnim kadetima, djelatnicima Parka prirode Medvednica i suradnicima čistio Kamenolom u tom Parku prirode.

Pročitajte i ovo Volonteri Planinskog društva Velebit Hvalevrijedna akcija Na neobičan način odlučili iznenaditi mališane: Poklonima razveselili djecu koja blagdane provode u bolnicama Direktor operacija Danske sigurnosne i obavještajne agencije Flemming Drejer i policijski dužnosnik u Kopenhagenu Peter Dahl meta nije poznata U dvije europske zemlje nova uhićenja zbog terorizma, digli razinu opasnosti: "Žive kod nas, a ne žele nam dobro"

Procjenjuje se da se tu nalazi oko 30 tona miješanog građevinskog (kamen, cigla, drvo, željezo, staklo) i miješanog komunalnog otpada, nepropisno odloženog u prirodu.

"Nadam se da će ovaj primjer slijediti svi u Hrvatskoj", poručio je ministar Ćorić. Istaknuo je da se ideja čišćenja našeg okoliša, ideja da učinimo Lijepu našu još ljepšom, danas ovdje, u Parku prirode Medvednica, provodi u djelo te je zahvalio na organizaciji "Zelene čistke" te svima onima koji su se toj akciji čišćenja divljih odlagališta otpada odazvali.

"Ovakve akcije trebale bi postati pravilo u Lijepoj našoj i nadam se da će sljedeća 'Zelena čistka' doista uključiti pet posto našeg stanovništva, kao što je to i ideja zapravo. S obzirom na činjenicu da u ovoj akciji sudjeluje 150 zemalja i da je 2008. godine Estonija uspjela četiri posto svog stanovništva aktivirati u okviru 'Zelene čistke', nadam se da će se sljedeće godine i Hrvatskoj dogoditi to isto", istaknuo je ministar Ćorić.

Na pitanje novinara što Ministarstvo radi na rješavanju problema velikog broja divljih odlagališta otpada u Hrvatskoj, ministar Ćorić je odgovorio da nam definitivno treba organiziraniji pristup te najavio da će upravo zbog toga Ministarstvo u sljedećih mjesec dana izaći s web aplikacijom na kojoj će se moći detektirati sva moguća divlja odlagališta u Hrvatskoj.

"To je prvi korak. Dakle, prvo moramo vidjeti koliko je velik problem s kojim se suočavamo. Ono čega smo svjesni jest činjenica da dugi niz godina nismo svi zajedno bili svjesni važnosti očuvanja prirode u Hrvatskoj i s obzirom na tu činjenicu, u Hrvatskoj su nikle na stotine divljih odlagališta."

"Danas kada smo svjesni toga da je turizam jedna od naših najvažnijih grana, danas kada smo svjesni važnosti očuvanja okoliša, ta svijest se u zadnjih 20-ak godina, vjerujem da ćete se složiti, jako digla, danas moramo apsolutno djelovati odmah kako bi se ta divlja odlagališta sanirala", istaknuo je Ćorić te najavio da će se u idućim godinama ulagati u sanaciju tih odlagališta,

Međutim, dodao je, to je posao u kojoj nam treba pomoć svih - i naših građana, ali i jedinica lokalne samouprave od kojih očekuje aktivno sudjelovanje u rješenju problema divljih odlagališta.

Na pitanje je li realno očekivati, kada vidimo takav odnos prema otpadu, da će Hrvatska ispuniti obveze te do 2020. godine 50 posto otpada reciklirati, Ćorić je rekao da je to zatečeno stanje te da vjeruje da smo svi zajedno, kao društvo, u posljednjih godinu dana učinili prije svega puno na širenju svijesti o tome kako je važno da se ovakve scene više ne događaju, a s druge strane i kako ćemo unaprijediti naše ponašanje u smjeru prije svega odvajanja otpada na kućnom pragu.

Podsjetio je da je Ministarstvo "išlo s programom edukacije, odnosno informativnih i obrazovnih aktivnosti u vrijednosti od 42 milijuna kuna" te ocijenio kako je odaziv na taj program vrlo dobar.

"S druge strane, ova godina ocijenjena je kao godina infrastrukture u kontekstu gospodarenja otpadom. Dakle, broj reciklažnih dvorišta u Hrvatskoj raste, to veseli i to apsolutno pozdravljam.

S druge strane, jedinice lokalne samouprave reagirale su na naš poziv za nabavku spremnika i mi ćemo u narednim mjesecima ići u tu nabavku što će nam omogućiti odvajanje na kućnom pragu za sve one jedinice lokalne samouprave koje su ispoštovale svoje obveze i kreirale planove gospodarenja otpadom.

S treće strane, u narednim mjesecima očekuju nas natječaji za sortirnice, odnosno za vozila", istaknuo je ministar Ćorić.

"Dakle, mi ćemo do kraja ove godine ići sa svim procesima nabave ključnih segmenata opreme, a 2019. i 2020. godina, i tu doista očekujem pomoć i vas medija, moraju biti godine u kojima ćemo ovu svijest o tome kako je važno odvajati na kućnom pragu, kako je važno očuvati ovu ljepotu koja nas okružuje, širiti od praga do praga, od televizora do televizora i zapravo dovesti se u situaciju da do kraja 2020. godine ispunimo cilj koji smo sami sebi zadali, odnosno dođemo tom cilju što je moguće bliže", poručio je ministar Ćorić.

Ravnateljica Javne ustanove "Park prirode Medvednica" Marina Popijač, koja je također, s djelatnicima parka, čistila divlje odlagalište otpada, smatra da bismo trebali imati strože kazne za one koji odlažu otpad u prirodu, odnosno da se njima kao čuvarima prirode omogući da na licu mjesta mogu kažnjavati takve postupke.

Rekla je da je "Zelena čistka" samo jedna u nizu akcija koju provode na Medvednici jer kroz godinu kontinuirano prikupljaju nepropisno odložen otpad u prirodu, gotovo svakodnevno. Istaknula je da se na istim lokacijama na kojima su u travnju prikupljali otpad, opet provodi akcija, jer ga ljudi kontinuirano nepropisno odlažu u prirodu.

Ideja "World CleanUp Day" krenula je 2008. iz Estonije kada je četiri posto stanovništva, za svega nekoliko sati, očistilo cijelu zemlju od nepropisno odloženog otpada. Globalni pokret "Let's do it!" okuplja oko 14 milijuna volontera iz 150 zemalja. "World CleanUp Day" započeo je u Novom Zelandu, a obuhvatit će sve vremenske zone i završiti 36 sati kasnije na Havajima.

U zajedničkoj jednodnevnoj akciji čišćenja divljih odlagališta otpada "Zelena čistka" sudjeluje oko 80 hrvatskih gradova i općina te oko 150 škola, izvijestila je u subotu opatijska udruge Žmergo, koja koordinira akciju čišćenja u Hrvatskoj.
(Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene