Svjetska senzacija u Rijeci - pacijentu u riječkoj bolnici ugrađen je umjetni vratni kralježak isprintan na 3D printeru.


Josipu je nedavno ugrađen vratni kralježak napravljen od kirurškog cementa čiji je kalup napravljen trodimenzionalnim printerom.

Vezani članci Ivona Milinović (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Riječki HDZ o skandaloznoj izjavi vijećnice: "Ograđujemo se, gostovanje nije koordinirano s nama" Slanje poruke, ilustracija (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Svom odvjetniku slao prijeteće poruke, pa završio u zatvoru: "'Je*** ću te ovom nogom u gipsu"

'Ja sam mislio da nije taj zahvat tako velik, da je to nešto manje malo, pomalo vidi se da je to malo više, ali hvala Bogu, sve je u redu', rekao je nakon operacije Josip Lopac.

GENIJALAN HRVATSKI IZUM Spas za baterije svih mobilnih uređaja!

Oporavkom su zadovoljni i liječnici i članovi tima koji su obavili složenu operaciju.

'Budućnost kod tog pacijenta je izvjesnija, bolja i kvalitetnije je liječenje', rekao je prim. dr. Dean Girotto, specijalist neurokirurgije.

Do sada su se pri operacijama vratne kralježnice koristili skupi titanski implantati koji su ometali daljnje liječenje.

'Prvi smo sigurno u Hrvatskoj stavili akrilatni umetak napravljen, saliven u kalupu koji je prethodno dizajniran na 3D printeru', rekao je prof. dr. sc. Dinko Štimac predstojnik Klinike za neurokirurgiju KBC Rijeka.

A dizajnirali su ga po mjeri pacijenta djelatnici zagrebačkog Fakulteta za strojarstvo i brodogradnju.

'Napravili smo kalup, isprintali ga na našem stroju i onda su kirurzi za vrijeme operacije izradili sam implantat', rekao je Miodrag Katalenić, Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Tinejdžerica izumila lampu koja bi mogla promijeniti svijet

'Nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti raspolagati sa materjalima sa kojima ćemo moći implantate izravno učiniti s ovom tehnologijom', napominje Mladen Šercer, Fakultet strojarstva i brodogradnje.

Josip će uskoro biti otpušten na kućnu njegu, a nova metoda vrlo će brzo opet biti primijenjena.

'Radostan i vesel i sve jer koje sam ja bolove trpio pa to se nije moglo podnijeti, a sada hvala Bogu nema bolova', dodao je Lopac.

'Mi već imamo pripremljenog pacijenta za sličnu stvar, neće se raditi o sedmom nego o petom vratnom kralješku', rekao je dr. Štimac.

Ova metoda, osmišljena u Hrvatskoj, uskoro bi mogla postati praksa i u mnogim svjetskim bolnicama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook