Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financijska pomoć roditeljima

Svjesni recesije: Mnogi učenici i studenti ljeto provode radno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je ljeto za srednjoškolce i studente vrijeme odmora, mnogi od njih su ga odlučili provesti radno.

Jedan od prvih razloga jest taj da financijski pomognu svojim roditeljima. Ne treba zaboraviti da je recesija pa takva pomoć u ova teška vremena mnogo znači. Svjesni su kako njihove želje najčešće nisu baš u skladu s financijskim mogućnostima njihovih roditelja pa su za džeparac, odjeću, izlaske, ali i knjige te školovanje odlučili novac zaraditi sami. I kažu kako je to sjajan osjećaj.

Pročitajte i ovo McDonald's Nude više poslova McDonald’s traži desetke radnika diljem Hrvatske: Objavili iznose plaća i nagrada Ilustracija nepravomoćno Službenica godinama nije dolazila na posao u ministarstvo, a uredno joj isplaćivali plaću: Sud joj naredio da vrati novac

Dok se drugi kupaju, oni rade. 20-godišnji Danijel vidio je oglas na fakultetu i prijavio se, no, kaže, nije bilo lako. Za posao spasioca trebalo je prvo proći testove i obuku. 'Pa nisu svi prošli, da. Većina ih je otpala odmah u eliminaciji, a jedan dečko je nažalost otpao i na samome tečaju,' rekao je student Danijel Žgaljić. Zarada je kaže pristojna, a ni posao, osim velike odgovornosti, ne pada mu teško. 'Većina mojih vršnjaka se znoje i bore, a ja ipak gledam komade i dobijem plaću za to,' rekao je Danijel.

Pored plaže i komada znoji se i Marko. 'Sezona, kakva god da je, malo je lošija pa se nađe vremena i da se okupamo,' rekao je Marko Galović. Radno ljeto njemu nije novost, a dosadašnje ga je iskustvo naučilo da se zaraditi može, ali samo pod jednim uvijetom. 'Može se ako za dobrog čovjeka radite, jer ima svakakvih ljudi pa znaju onda najviše sezonce iskorištavati,' rekao je Marko. Ove je godine, kaže, imao sreće, a svjestan je kako je to velika pomoć njegovim roditeljima.

'Je, jer si mogu platiti školovanje što se fakulteta tiče, barem jedan dio. Jedan dio oni, i tako,' dodao je Marko. I Nikola će, već drugu godinu zaredom biti od velike pomoći svojim roditeljima, a tek mu je 16. 'Za školu mi treba puno, i za knjige i tako. Za robu i malo za izlaske,' rekao je Nikola Kraljić. Iako se smjestio u dubokoj hladovini, gledati vršnjake kako se kupaju nije lako. 'A da, je dosta teško, ali onda kasnije se ja isto kupam pa zaboravim skroz,' dodao je Nikola. Sva će tri junaka naše priče muke, ako ih je bilo, zaboraviti, ali nadamo se kako će ih njihovi bližnji znati cijeniti.

Za rad ljeti, osim studenata, odlučuje se i sve više srednjoškolaca. Samo zahvaljujući Domu mladih, posredniku u zapošljavanju učenika srednjih škola, u Rijeci se ovoga ljeta zaposlilo više od 1.000 srednjoškolaca. Kada je o zapošljavanju maloljetnika riječ, roditeljima preporučamo oprez i upravo takav, organiziran način zapošljavanja. Inače, poslova još ima i svi zainteresirani još se uvijek mogu prijaviti. Jedini je uvjet je da imaju navršenih 15 godina, uvjerenje da pohađaju srednju školu, osobnu iskaznicu i otvoren žiro račun.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene