Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iskaz na sudu

Svjedokinja: 'Pri zapošljavanju Buljubašića poštivana je procedura'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivša direktorica HEP-ovog Sektora za upravljanje ljudskim potencijalima Bernarda Pejić svjedočila je na zagrebačkom Županijskom sudu.

Pejić je izjavila da je poštivana procedura pri davanju suglasnosti za zapošljavanje povratnika iz Australije Rade Buljubašića, za koje tužiteljstvo tvrdi da je bilo fiktivno, zbog čega je optužilo bivšeg predsjednika Uprave HEP-a Ivana Mravka i trojica voditelja tog javnog poduzeća.

Svjedokinja je posvjedočila da je, uz ostale nadležne direktore, potpisala suglasnost za zapošljavanje Buljubašića, kojega nikada nije vidjela niti upoznala, te zaključila da se, prema papirima koji su pratili njegovo zapošljavanje, procedura poštivala. Objasnila je da do kraja 2009. HEP nije raspisivao oglase za radna mjesta jer to po zakonu nije ni bio dužan, a radna mjesta su se popunjavala na temelju odluka direktora pojedinih odjela.

>> Mravak: Nisam kriv za fiktivno zapošljavanje Buljubašića

Prijedlog za zapošljavanje Buljubašića stigao je od optuženog direktora Mladena Belje, a prije njegova primanja u radni odnos suglasnost za to su dali svi nadležni, među kojima i Mravak koji je, kako je rekla svjedokinja, po nepisanom pravilu imao pravo veta.

Ustvrdila je da je Buljubašićevo zapošljavanje bilo u skladu s tadašnjom politikom zapošljavanja u HEP-u, odnosno smjernicama uprave koja je radi smanjenja broja radnika odobravala primanje u radni odnos samo 'deficitarnog pogonskog osoblja, ali ne i administracije'. Kazala je da je Buljubašić zaposlen u pogonu na radnom mjestu 'instrumentarca', nakon procjene nadležnih da tamo nedostaje radnika i nakon što su ispunjeni svi uvjeti za novo zapošljavanje. Dodala je da je još Beljin prethodnik upozoravao na nedostatak radnika u pogonu.

Svjedokinja, koja je bila jedna od potpisnica i suglasnosti na temelju koje je Buljubašić, prema optužnici, po povlaštenoj cijeni otkupio stan od HEP-a, potvrdila kako je u HEP-u bilo slučajeva da radnik radi na radnom mjestu na koje nije formalno raspoređen.

Sudski vještak za građevinarstvo Aldo Marochini posvjedočio je da je na usmeni zahtjev odvjetničkog društva Andreis-Čogurić napravio procjenu vrijednosti stana, koji je kasnije otkupio Buljubašić, te da je račun po dogovoru ispostavio HEP-u koji je uredno platio 5490 kuna. Nije znao objasniti zašto je na njegovu nalazu kao naručitelj naveden Buljubašić, no pretpostavlja da mu je netko rekao da je on pravi naručitelj i vlasnik stana.

>> Nastavlje se suđenje Mravku i četvorici zbog Buljubašića

Jedan od rukovoditelja u HEP-u Marinko Matić kazao je da je Buljubašića viđao jednom do dva puta mjesečno u hodnicima zgrade Uprave HEP-a, no tek je iz tiska nakon izbijanja afere doznao da je radio u fotokopiraonici. Upoznao ga je kada je Buljubašić došao u njegov odjel po novi mobitel.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi trebao svjedočiti Buljubašić zbog kojega su se uz Mravka i Belju na optuženičkoj klupi našli još Željko Dorić i Aleksandar Bernik. Svi oni negiraju su krivnju da su povratnika iz Australije fiktivno zaposlili i priskrbili mu nezakonitu korist veću od 620.000 kuna, a svoje poduzeće oštetili za oko 760.000 kuna. Buljubašić je navodno od svibnja 2006. do kolovoza 2009. primao plaću od HEP-a a da nije dolazio na posao. On je sam medijima ranije priznao da je ustvari radio u središnjici HDZ-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velike uštede Od jutra veliki redovi zbog poticaja za električne automobile i bicikle, u sat vremena 300 prijava Slika nije dostupna Moguća i međunarodna tjeralica I službeno bjegunac: Raspisana tjeralica za Željkom Dolačkim, evo što ga čeka kada i ako stigne u zatvor?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene