Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje generalima

Svjedok Turkalj odgovarao na pitanja o zločinu u Gruborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljica haškoga suda za bivšu Jugoslaviju u nastavku glavnoga ispitivanja svjedoka Josipa Turkalja bavila se pitanjem ratnoga zločina u selu Gruborima.

Tužiteljicu je zanimala nedosljednost, kako je rekla, u ponašanju svjedoka Turkalja, koji je u doba Oluje bio zapovjednik antiterorističke jednice Lučko, a od generala Markača dobio zapovijed da dostavi izvještaj o incidentu u selu Gruborima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje generalima Turkalj: 'Srpski civili nisu otišli zbog hrvatskog topništva' Slika nije dostupna Novi svjedok Josip Turkalj Završilo svjedočenje Reynauda Theunensa

U Gruborima su krajem kolovoza 1995. ubijeni Đuro Karanović, Miloš Grubor, Jovo Grubor, Marija Grubor i Milka Grubor, u dobi između 45 i 90 godina. Očitovanje o tom počinjenom zločinu zatražila je 27. veljače 1996. od MVP-a i posebna izvjestiteljica za ljudska prava na području bivše Jugoslavije Elizabeth Rehn. Svjedočeći pred Haaškim sudom u tom predmetu, istaknula je kako 'nikad nismo dobili pravi odgovor od hrvatske Vlade o incidentu u Gruborima'.

Dvjema operacijama pretraživanja brdovita područja (operacija 'Obruč') u Plavnom i između Knina i Drniša zapovijedao je 25. i 26. kolovoza 1995. Josip Čelić, tada zamjenik zapovjednika ATJ Lučko.

Nadređeni mu je bio načelnik odjela za borbu protiv terorizma Zdravko Janić, koji je izvještaje potom podnosio načelniku stožera operacija Željku Sačiću.

Nakon povratka grupa kojima su na čelu bila četvorica zapovjednika, Čelića su usmeno izvijestili da nije bilo intervencije. 'Usmeno su me obavijestili da se ništa nije dogodilo i da nije došlo do intervencije', kazao je Čelić kad je u rujnu svjedočio pred haškim sudom. Takvo je izvješće napisao svom nadređenom Janiću. Kad je došao u stožer operacija u Gračac, dočekali su ga Mladen Markač i Željko Sačić i rekli mu da mora napisati novo izvješće jer su obaviješteni da se 'nešto jest dogodilo'. 

'Rekli su mi da je došlo do oružanog sukoba', dodao je Čelić u rujnu i potvrdio navode iz svoje izjave Tužiteljstvu da je zatim sa Sačićem otišao u drugu prostoriju gdje mu je 'izdiktirano' novo izvješće.

Tada je Čelić upitan je li pitao zašto mora pisati izvješće o nečemu o čemu ništa ne zna, a odgovorio je da 'nije sumnjao u istinitost podataka'. 'Ni u jednom trenutku nisam sumnjao da ne govori istinu. Postupio sam po zapovijedi... Nisam imao razloga ne vjerovati mu', rekao je Čelić i dodao da Markač nije bio nazočan kad je pisano novo izvješće.

U petak je Josip Turkalj koji je bio zapovjednik ATJ Lučko rekao kako je tada pitao Čelića 'što se dogodilo, a on je rekao da ne zna jer je odveo starijeg civila na sigurno'. Poslije je Čelić napisao izvješće koje je 'proslijeđeno zapovjedništvu akcije, a u njemu se spominju borbena djelovanja'.

'Jeste li ga ikad pitali o razlici u izjavama? Podnio vam je pisano izvješće različito od onoga što vam je rekao', pitala je tužiteljica, a Turkalj je rekao kako on izvještaje nije vidio jer su išli zapovjedništvu akcije. 'Na temelju informacija koje ste prethodnoga dana dobili od Čelića, a nakon što ste pročitali izvještaj koji ste proslijedili, nije vam palo na pamet da postoji nedosljednost o kojoj morate razgovarati s Čelićem kako biste spriječili neistinito izvještavanje', pitala je haška tužiteljica.

'Čelić mi je rekao da nije ondje bio, a nije imao ni razloga sumnjati', rekao je Turkalj čijim će svjedočenjem u ponedjeljak nastaviti suđenje Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, trojici hrvatskih generala optuženih za ratni zločin za i poslije Oluje u ljeto i jesen 1995.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene