Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dale iskaze

Svjedočile silovane žene: Traže priznavanje statusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šest žena silovanih u ratu dalo je iskaze državnom odvjetniku u Osijeku.

‘Htio me zaklat. Međutim, njegov kolega što je stajao kraj njega je rekao ne tu, plati će ona svoje. Za to sam platila u zatvoru', rekla je Snježana, žrtva silovanja.

Pročitajte i ovo Predrag Matić Revitalizacija istoka Matić iz Vukovara poručio: "Ovako više ne može, Slavonija nije zadnja rupa na svirali" Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu

Silovane žene tijekom Domovinskog rata uglavnom iz Vukovara i širega područja te iz drugih dijelova Republike Hrvatske danas su u Županijskome državnom odvjetništvu u Osijeku nastavile davati iskaze o pretpljenim torturama, silovanju i zatvaranju.

Marija Slišković, urednica knjige ‘Sunčica’ u kojoj su objavljena svjedočenja silovanih žena, rekla je da danas završava davanje iskaza, započetih 26. siječnja ove godine, te da silovane žene, odvjetnik i svi koji su uključeni u pomaganje silovanim ženama i otkrivanje i kažnjavanje silovatelja čekaju reagiranje mjerodavnih državnih tijela.

>> Odvjetnik silovanih vukovarskih žena: Ima elemenata za pokretanje istrage!

‘U rujnu smo sve dostavili državnom odvjetniku Bajiću i detaljno ga upoznali s tim teškim djelima, ali, nažalost, do danas nas nitko nije pozvao niti dao bilo kakvu informaciju’, rekla je Slišković. Još je mnogo žena koje su prošle pakao uhićenja, zlostavljanja i silovanja, ali smo svjesni da nema smisla dovoditi ih pred Županijsko državno odvjetništvo gdje davajući iskaze prolaze teška psihička stanja premda u konačnici kažu da bi im bilo lakše da se počinitelji procesuiraju, istaknula je.

U međuvremenu, dodala je Slišković, ‘intenzivno ćemo raditi i ta teška zlodjela, za koja do danas nitko nije odgovarao, dići na međunarodnu razinu, a silovane žene dobiju status žrtve rata’. Među šest danas ispitanih žena pet ih je s vukovarskog područja i jedna je iz Petrinje, rekla je Slišković.

Odvjetnik svih silovanih žena koje su dosad dale iskaz te žena koje danas daju iskaz je Željko Dumančić, koji je danas, kao i nakon prvog kruga ispitivanja, izjavio da mjerodavna državna tijela imaju dovoljno elemenata za pokretanje istražnog postupka protiv osoba navedenih u iskazima, među kojima su neke, kako je rekao, ‘na odgovornim funkcijama u Hrvatskoj’. Silovane žene očekuju da će njihovi zlostavljači konačno, 20 godina nakon rata, biti procesuirani. Od države očekuju da im prizna status žrtve nad kojom je počinjen ratni zločin. (A.M. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene