Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U iskazima se spominju i oni na odgovornim funkcijama

Odvjetnik silovanih vukovarskih žena: Ima elemenata za pokretanje istrage!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnik žena silovanih u Vukovaru i na širemu gradskom području tijekom velikosrpske agresije Željko Dumančić izjavio je kako na temelju iskaza koje su silovane žene prošlog tjedna dale Županijskome državnom odvjetništvu u Osijeku ima dovoljno elemenata za pokretanje istražnog postupka protiv osoba navedenih u iskazima, među kojima su neke, kako je rekao, na odgovornim funkcijama u Hrvatskoj.

Po riječima zagrebačkog odvjetnika Željka Dumančića, prošlog je tjedna 'svoje teške, emocionalne i istinite iskaze potkrijepljene argumentima dalo devet silovanih žena', a još sedam žena iskaze će dati sljedeći ponedjeljak i utorak.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Slika nije dostupna Iskazi u osječkom ŽDO-u Ana Penavić iscrpno opisala što su joj radili 'na mjestu užasa’

Dumančić, koji je bio nazočan na svakom davanju iskaza, rekao je kako žene 'do u detalje govore s teškim dramama koje su prošle, neke navode imena, neke nadimke, a neke govore o mjestima na koja su odvođene i silovane'.

Koliko će ih dati svoj iskaz DORH-u, Dumančić ne zna, ali misli da će ih biti 40-ak, možda i više, što, kako je rekao, među ostalim, ovisi i o državnim institucijama te kažnjavanju tog zločina. S tim u vezi, napomenuo je kako je trebalo dugo da se one uopće odluče progovoriti o svojim patnjama.

Sada su ohrabrene zajedničkim nastupom i 'atmosferom koja je stvorena u hrvatskom društu, posebice poslije izlaska knjige 'Sunčica' autorice Slišković', rekao je danas odvjetnik Dumančić.

U knjizi 'Sunčica', koju je prošle godine izdala Udruga 'Sunčica', a priredila Marija Slišković, objavljeni su iskazi 14 silovanih i mučenih žena, djevojaka te muškarca u Vukovaru i drugim mjestima tijekom velikosrpske agresije. Koliko je žrtava silovanja u srpskoj agresiji, ne zna se, rekla je urednica knjige 'Sunčica' Marija Slišković. (Hina)

>> 'Stanimirović me pljuvao i govorio da je to sveto srpsko tlo'

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene