Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani 'zatrpali' liječnike

Ambulante pune: Izbjegavajte bespotrebne gužve!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zabrinuti građani zbog gripe opsjedaju zagrebačke ambulante.

Samo kroz hitne ambulante Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević dnevno prođe više od 200 pacijenata, a čeka se i po osam do 10 sati.

Pročitajte i ovo Bolnica - 2 Jedna osoba umrla Samo u jednoj županiji ove sezone više od tisuću oboljelih: "Govorili smo i prije COVID-a da je bolest ozbiljna" Gripa - 4 EPIDEMIOLOZI UPOZORAVAJU Vratio se pomalo zaboravljeni virus, i to na velika vrata: Najveći broj oboljelih je među djecom

>> Treća žrtva svinjske gripe je muškarac koji je bio cijepljen

>> Hranom protiv gripe

S obzirom na veliki pritisak liječnici su pozvali sve koji sumnjaju na gripu, a nemaju teške simptome, da se jave svojim obiteljskim liječnicima koji će im, bude li potrebno, prepisati antivirusne lijekove i uputiti kako se ponašati za vrijeme bolesti.

'Gripa nije izuzetno teška bolest, ona se pojavljuje svake godine i od nje se umire, ali 95 posto bolesnika ima blagi oblik i ne treba hitnu intervenciju', rekao je prof. Ilija Kuzman iz Klinike za infektivne bolesti na konferenciji za novinare zagrebačkog Stožera zdravstva.

Mladi i zdravi bolesnici ne trebaju ići liječniku

Poručio je kako bolesnici koji su mladi i inače zdravi zbog gripe uopće ne trebaju ići liječniku, već simptome (temperatura iznad 38 stupnjeva, groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, kašalj i curenje iz nosa) mogu sami liječiti kod kuće.

Liječniku se što prije trebaju javiti osobe kojima bolest može izazvati komplikacije, a riječ je o starijima od 65 godina, trudnicama, djeci do 2 godine te kroničnim bolesnicima koji boluju od srčanih, plućnih, bubrežnih bolesti, dijabetičarima, transplantiranim osobama i onima na kemoterapiji te predebelim osobama. Za njih će liječnik procijeniti treba li im u roku od 48 sati od pojave simtoma prepisati antivirusni lijek.

Teži oblici gripe naročito kod debelih ljudi

Treća skupina su oboljeli s teškim simptomima, otežanim disanjem, pritiskom u prsima, vrtoglavicom i ošamućenosti, povraćanjem, ponovnom pojavom temperature nakon poboljšanja simptoma, koji se što prije trebaju javiti u hitnu službu radi hospitalizacije.

'Cijepite se, to je najbolja zaštita, nije kasno ni danas. Cjepivo je najbolji lijek i prevencija protiv gripe', poručio je i ministar Milinović, uz napomenu da se dosad cijepilo oko 450.000 građana

Prof. Adriana Vince napominje kako između 30 i 50 posto od dvjestotinjak pacijenata koji dnevno prođu kroz infektivnu kliniku nije trebalo zdravstvenu pomoć jer se radi o uobičajenim simptomima gripe. No, među oboljelima koji satima čekaju na pomoć je i dosta onih s upalama pluća koje zahvaćaju uglavnom ljude u dobi od 30 do 60 godina, pa je takvih 40 do 50 trenutno na liječenju u toj bolnici. Vince ističe kako su teži oblici gripe zamijećeni naročito kod debelih ljudi.

Očekuje se daljnji porast oboljelih

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar rekao je kako je Grad Zagreb distribuirao 40.000 doza antivirusnog lijeka Tamiflua obiteljskim liječnicima za potrebe starijih osoba, kroničnih bolesnika i zdravstvenih djelatnika dok je 15.000 doza lijeka Relenza raspodijeljeno svim zagrebačkim bolnicama.

Kako se očekuje daljnji porast broja oboljelih, u zagrebačkim domovima zdravlja pojačana su hitna dežurstva vikendom uvođenjem tri pedijatrijska tima i sedam timova opće prakse. U Zagrebu je dosad, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, cijepljeno 89.600 osoba, a registrirano je više od 500 oboljelih, iako je stvarni broj puno veći. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene