Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Navika koje se ne odriče lako

Svaki Hrvat godišnje pojede 50 kilograma: Počeo val poskupljenja građanima omiljenog mesa

Svinje (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Svinje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Svinje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Svinje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Davor Štefanko, uzgajivač crne slavonske svinje (Foto: Dnevnik.hr) Davor Štefanko, uzgajivač crne slavonske svinje (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Svinje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Svinje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Svinja, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Počeo je val poskupljenja građanima omiljenog mesa - svinjetine. Cijene su zasad otišle desetak posto gore, a tu neće stati. Kinu je poharala afrička svinjska kuga pa uvoze svinjetinu s europskog tržišta. Velika potražnja digla je cijene i do 40 posto, a s istog tržišta kupuje i domaća mesna industrija koja uvozi čak pedeset posto.

Poskupljenje svinjetine na europskom tržištu pogodilo je uvoznike iz domaće mesne industrije. Njihovi su proizvodi već poskupjeli 10 do 15 posto, ali cijene iz uvoza skočile su 25 do 40 posto pa je daljnje poskupljenje neizbježno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobra zarada U kamionu prevozili 1000 mačaka, ono što su planirali napraviti s njima je odvratno Istarski pršut - 5 Rast cijena Istarski pršutari zabrinuti, prodaju domaće proizvode, a mesa je sve manje: "Mi smo u teškoj situaciji"

''S obzirom na situaciju u mesnoj industriji generalno u Hrvatskoj, ne predugo pričamo znači o tjednima, jednostavno u nadi da ta amortizacija bude više na naš teret, a da će se situacija uskoro poboljšati išli smo s minimalnim korekcijama'', rekao je Mario Ravlić, predsjednik Grupacije klaoničke industrije i prerade crvenog mesa HGK.

U Hrvatskoj se na godinu pojede više do 50 kilograma svinjetine po stanovniku i te se navike ne odriče lako, kažu građani.

Afričke svinjske kuge koju prenose divlje svinje u Hrvatskoj nema, a iz ministarstva poljoprivrede kažu da poduzimaju sve da je ni ne bude.

''S našim lovcima zbog samoga virusa i rizika širenja afričke svinjske kuge putem divlje svinje mi i danas provodimo biosigurnosne mjere na svima našim lovištima'', kaže Željko Kraljičak, državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede.

Manjak i više cijene iz uvoza prilika su za domaće uzgajivače da povećaju proizvodnju. ''Nadam se da će porasti cijene, jer ovakva situacija što se tiče svinja i svinjskog mesa i živih i mesa u mesnicama je praktički neodrživa'', rekao je Vlado Biškup iz udruge uzgajivača svinja u Bjelovara.

Više cijene koje pašu proizvođačima, s druge strane nisu dobra vijest za potrošače i njihove novčanike.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene