Marinko Brgić (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL)
Marinko Brgić (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Svima pritvorenima u aferi Uljanik sud u Rijeci danas je ukinuo istražni zatvor. Potvrdila je to portalu DNEVNIK.hr Aleksandra Horvat, odvjetnica prvookrivljenog Marinka Brgića,, člana bivše uprave Uljanika.


U telefonskom razgovoru Horvat je kazala je kako je nakon ukidanja rješenje vraćeno na ponovno odlučivanje pa će novo ročište biti u srijedu do kada osumnjičeni ostaju u pritvoru. 

Vezani članci Mislav Bago ispred slike aviona U Uljanik smo "bacili" 4,5 mlrd. kuna. Umjesto toga mogli smo kupiti avione, sagraditi Pelješki most ili svakoj bebi dati 120.000 kuna Samir Hadžić komentira propast Uljanika - 3 Uljanik odlazi u povijest, radnici se nadaju pokretanju proizvodnje u novom poduzeću: "Molimo Vladu da to učini što prije"

"Vijeće Županijskog suda u Rijeci je naime vratilo predmet sucu istrage uz napomenu da razmotre postoji li uopće osnovana sumnja, te da se, ako postoji osnovana sumnja, preispita treba li odrediti istražni zatvor ili se može odrediti mjera opreza. Prihvatili su sve naše žalbene argumente. Istražni je određen zbog utjecaja na svjedoke, DORH samo nabrojao 50-ak svjedoka, no uopće nisu precizirali na kojeg se osumnjičenog odnose koji svjedoci", rekla je  Horvat.

Tako će, iako je rješenje o istražnom zatvoru ukinuto, šestorica pritvorenih vjerojatno, ipak ostati u pritvoru do novog ročišta u srijedu.

U istražnom pritvoru ostali su bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić te bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc.

Zadržavanje u istražnom zatvoru na 30 dana je 28. ožujka određeno za Rossandu, Brgića, Pavletića, Percana, Kranjca i Grpca, dok su Brajković, Klarić i Pliško pušteni da se brane sa slobode.

Svi oni, uz Darka Šorca, Elvisa Pahljinu i Eduarda Milovana, koji su također uhićeni u aferi Uljanik, ali za koje Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Rijeci nije zatražio zadržavanje u istražnom zatvoru, terete se za kažnjiva djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru u tvrtkama Uljanik i 3. maj od 1,2 milijarde kuna.

Uz njih su osumnjičene još dvije osobe, koje nisu uhićene, i tvrtka Uljanik plovidba. Naime, riječki ŽDO je 29. ožujka donio rješenje o provođenju istrage protiv ukupno četrnaestorice okrivljenika i jedne tvrtke za koje se sumnja da su u aferi Uljanik počinili kaznena djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a jedan od okrivljenika i kazneno djelo subvencijske prijevare.

Sumnja se da su kaznena djela počinjena na području Rijeke i Pule od siječnja 2010. do sredine listopada 2017. godine na štetu jednog trgovačkog društva iz Rijeke i jednog iz Pule te državnog proračuna. (Hina/.D.I)