Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Legalizacija lakih droga

'Svi ovisnici o teškim drogama počeli su s marihuanom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvih pola godine s ovisnicima se radi na uspostavljanju i održavanju apstinencije, redu, radu i disciplini.

Tijekom prošle godine u Centru za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Koprivničko-križevačke županije liječeno je rekordnih 85 osoba. Njih 20 liječilo se od ovisnosti o opijatima, a 13 o marihuani. Stručnjaci računaju da na jednoga registriranog ovisnika o opijatima, u stvarnosti postoje tri osobe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja Slika nije dostupna Najmlađi narkoman Ovisnici sve mlađi - Na liječenje došao 13-godišnjak

Sedam došlo prvi put

Od 20 osoba koje su se liječile zbog ovisnosti o opijatima (heroinu), sedam ih se u koprivnički Centar javilo prvi put, a 13 ih se nastavilo liječiti iz 2009. godine. Od tih sedam osoba, dvije su zaista po prvi put započele liječenje, dok su ostali već bili u tretmanu u nekim drugim ustanovama. Davorku Gazdek, voditeljicu Centra, brine što se u odnosu na 2009. godinu za 11 smanjio broj ovisnika o lakim drogama, prvenstveno marihuani.

'Broj pada, jer se policija fokusirala na 'veće igrače'. Poznato je da se najveći broj konzumenata marihuane u centar upućuje po odluci suda, a kao rezultat rada policije. Broj onih koji se sami javljaju je zanemariv. Ukoliko se taj trend nastavi, neminovno će doći do porasta ovisnika o marihuani, ali i ovisnika o opijatima', izjavila je voditeljica i pojasnila da 'ako se osoba ne zaustavi u toj fazi slijedi ovisnost o marihuani te pomicanje granica na eksperimentiranje s teškim drogama te nastajanje ovisnosti o heroinu'.

Bitna je samokontrola

D. Gazdek opisala je tretman liječenja ovisnika. 'Prva tri mjeseca radi se na uspostavljanju apstinencije, osobe se uče redu, radu i disciplini. Nakon toga slijedi tromjesečni period rada na održavanju apstinencije. Kod nekih to traje i dulje, sve dok pacijenti ne uspostave samokontrolu. U idućih pola godine s njima radimo na socijalnim vještinama, odnosno njihovom otvaranju prema društvu, traganju za poslom, pomaganju obitelji i tako dalje. Najvažnije je reći da takve osobe nisu u getu, one se sa svojom bolešću nose istovremeno živeći u svojim obiteljima', istaknula je voditeljica i otkrila kako se postaje ovisnik o teškim drogama.

'Kada osoba šest-sedam puta proba heroin, promijeni moždanu funkciju na neuronima. Kada nemaju heroin, takve osobe jako boli i svi oni se zapravo bodu da bi spriječili bol. S obzirom na to kako većina nema dovoljno novca, a da bi nabavili heroin, mnogi od njih tada se odlučuje na kriminalne radnje', dodala je.

D. Gazdek se dotaknula i sveprisutne teme legalizacije lakih droga. 'Iako svi na kraju umiru', podržava uporabu marihuane u liječničke svrhe jer umanjuje bol, ali zalaže se za stroge kontrole. Kao najvažnije ističe da su svi ovisnici o teškim drogama počeli s marihuanom, premda to ne znači i da će svatko od njih postati teški ovisnik.

Broj ovisnika

85 osoba liječilo se prošle godine u Centru za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Koprivničko-križevačke županije

33 osobe liječene su od ovisnosti o opijatima i marihuani, od toga je 20 liječeno od heroina. Sedam njih se prvi put javilo u centar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene