Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukidanje školarina i uvođenja upisnina, novi sustav ocjenjivanja i ostale promjene u znanosti i visokom obrazovanju uzburkale su cijelu akademsku zajednicu.


U sveučilišnim krugovima s Ministarstvom znanosti očekuju dogovor, a ne zakone s kojima, tvrde, Sveučilište gubi zakonom zajamčenu autonomiju. O promjenama u visokom školstvu studenti ne znaju ili su tek načuli.

Vezani članci Gordan Jandroković Jandroković odgovorio Milanoviću: "Predsjednik namjerno krši zakone ove države. Koliko znam, nije položio ni pravosudni ispit" Slika nije dostupna Mađarski predsjednik potpisao zakon koji može zatvoriti sveučilište Georgea Sorosa

O novim zakonima bruji cijela akademska zajednica. Ne žele petljanje države u upravljanje Sveučilištem kroz Upravno vijeće.

>> Država ukida autonomiju sveučilišta!

'Samim zakonom i Ustavom se jamči autonomija Sveučilišta i to je u prijedlozima zakona i navedeno, ali nakon toga sve odredbe koje navode kako treba ustrojiti. Ssveučilište zapravo tu autonomiju na neki način ukidaju', rekao je Damir Boras, dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Problematična im je i nova upisna politika, upisnine umjesto školarina. 'Postojeći sustav školarina je neodrživ i izvan svake kontrole', rekao je glasnogovornik Ministarstva znanosti Duje Bonacci. Dekan Boras predlaže uvođenje programskog ugovora s državom o financiranju Sveučilišta.

Sveučilište: Zakon je donesen u tajnosti

'Ugovor na više godina koji će reći što Sveučilište treba za određeno financiranje napraviti za državu. Znači financirati toliko i toliko studenata, proizvesti toliko i toliko stručnjaka, a isto tako ne zanemariti znanstveni rad', rekao je Boras.

Zakon je donesen u tajnosti, bez akademske zajednice, bez smjernica i obrazloženja, tvrde na Zagrebačkom Sveučilištu. U Ministarstvu znanosti tvrde suprotno.

'U izradi paketa ovog zakona sudjelovali su predstavnici čitave akademske zajednice i Sveučilišta i javnih znanstvenih instituta i državne administracije i studenata', rekao je Bonacci. Slovne ocjene umjesto brojčanih nikoga posebno ne diraju, a to je čini se i jedina novost za koju znaju studenti.