U problemima se "guše" i visokoškolske institucije, u kojima cvjeta trgovanje akademskim radovima. Brojni studenti upravo na taj način "krate" put do diplome iza koje bi trebalo stajati znanje. Za institucije to nije kazneno djelo, no sveučilišta nastavljaju borbu.

Galerija


Od nekoliko stotina pa do nekoliko tisuća kuna, toliko studenti plaćaju akademske radove na crnom tržištu. I dok "poduzetnici" profitiraju, studenti riskiraju.

Vezani članci Riječki studenti u prvom covid info centru - 1 Kod njih više nema propuštenih poziva: Zdravstveni radnici su preopterećeni, pa ovdje na sva pitanja građana o koroni odgovaraju volonteri Slika nije dostupna Jednodušna osuda plagijata, bez komentara 'prozvana' tvrtka "Qwerty"

Sveučilištima u ovom slučaju ne pomažu ni antiplagijat programi. ''Studenti zapravo kao plagijat podrazumijevaju kada ti nešto copy-pasteaš s interneta u svoj rad. Ono što zaboravljaju jest da je plagijat i kad netko drugi to učini za njih'', objašnjava Pegi Pavletić, predsjednica studentskog zbora sveučilišta u Rijeci.

U koštac s problemom uhvatili su se na riječkom Sveučilištu. No, njihovu je prijavu općinsko državno odvjetništvo odbacilo. ''Mi nismo nezadovoljni zato što smo dobili dovoljnu količinu podataka da smo onda legalno u posjedu i imena i radova i osoba koje se time bave'', govori prorektorica Sveučilišta u Rijeci Sanja Barić.

Protiv takvih borbu nastavljaju stegovnim mjerama. ''Moraju ponoviti svoju obvezu bilo izradu novog seminarskog ili diplomskog rada. Dalje, može se oduzeti diploma koja je stečena na taj način i netko tko nije došao do kraja studija može se sankcionirati sa zabranom pristupa ispitu na određeno vrijeme'', rekla je prorektorica Barić.

"Muljaža" bi bilo manje da je kvalitetniji odnos profesora i studenata, smatra rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras. ''Morate s njima raditi, morate im ulagati vrijednosti tako da im ne padne na pamet da pomisle da treba kopirati tuđe radove'', smatra Boras.

Na kraju krajeva, stečeno znanje je ono što vrijedi i ničim se ne može kupiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr