Najviši vodni val Kupe i Save prošao je sisačkim područjem.


Nakon što je vrh vodenog vala Kupe i Save prošao sisačkim područjem, u opadanju su i vodostaji Gline i Une, doznaje se u Hrvatskim vodama. No još prijete zaobalne vode, koje su u porastu.

Vezani članci Slika nije dostupna Vodeni val stigao na sisačko područje, Sisak spreman i za evakuaciju Slika nije dostupna FOTO Vodeni val potopio kuće kod Varaždina, dijelovi naselja odsječeni od Karlovca

Stanje je najkritičnije na lekeničkom području, gdje je ugroženo nekoliko naselja. Sve više vode dolazi iz bivšeg ribnjaka između Dužice i Žažine, gdje stotinjak vojnika na smjenu od sinoć uvršćuje i podiže zečje nasipe. Neke kuće i okućnice su već poplavljene, pa su stanovnici i stoka morali biti evakuirani.

Ceste prema Letovaniću i Starom Brodu su još pod vodom i do tih je naselja moguće samo terenskim vozilima. Ipak, opskrba osnovnim namirnicama je normalizirana. Kako je rekao načelnik Općine Lekenik Ivica Perović, osim Općine, hranu i druge namirnice ugroženim su stanovnicima dostavili Crveni križ iz Siska i Caritas Sisačke biskupije.

FOTO I VIDEO Sisak: Voda će se povući za tjedan dana, a tada će zbrajati štete

Od ranog jutra ronioci Ronilačkog kluba Sisak postavljali su zaštitne folije uz raskvašene nasipe, pa je opasnost od mogućeg probijanja nasipa osjetno umanjena. Zaobalne vode prijete i na petrinjskom području, pa branitelji postavljaju zečje nasipe u dijelu Petrinje, Mošćenici i Staroj Drenčini.

Odra se od Veleševca vraća prema Čičkoj Poljani. Dobrovoljna vatrogasna društva u mjestu pune vreće za obranu ugroženih kuća. Stožer za zaštitu i spašavanje upozorava mještane da budu u pripravnosti, a sve potrebe mogu prijaviti u stožer kod Stare škole.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook