Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odmah iza Španjolske i Grčke prema broju nezaposlenih nalazi se Hrvatska. Gotovo svaki drugi mladi čovjek nema posao. Stoga i ne čudi da žele otići van, bilo na studij ili pak rad.


Prema najnovijim rezultatima istraživanja, Crobarometru, najveći problem hrvatski građani vide u nezaposlenosti. Također sve više hrvatskih učenika i studenata želi studirati i raditi u inozemstvu.

Upravo zbog većih plaća i većih stipendija! Stipendije u zapadnoj europi iznose oko 450 eura na mjesec. Mladi najčešće žele u Austriju, Njemčaku, Iltaiju i Sloveniju. No sve više žele i u Ameriku! Tamo stipendije iznose i do 50 000 dolara. Za studiranje na nekom od američkih koledža prava je navala. Svi bi se htjeli obrazovati pod američkom zastavom. Među zainteresiranima je i gimnazijalac Luka.

Ministar poziva na upisivanje medicine, a na fakultetima ni mjesta, ni osoblja, ni novca!

Vezani članci Gotovi s poslom ''Šefe, gotov sam!'' Ponosno se pohvalili i otišli s posla, a za njima će popravljati netko drugi Zabava na poslu Nije im dosta poslovnih izazova pa su prihvatile još jedan i snimaju golišave slike na radnom mjestu

'Najradije bih studirao film, al sam otvoren i za druge mogućnosti. Primarno mi treba prosjek i treba još par stvari sa strane napravit, al volim izazov, bit će zanimljivo', rekao je Luka, učenik 2. gimnazije u Zagrebu.

A u inozemstvo bi bez imalo razmišljanja otišla i osamnaestogodišnja učenica 18. gimnazije u Zagrebu, Lana koja je rekla kako bi najrađe otišla studirati u New York, upravo zbog velikih mogućnosti za zaposlenjem. 'Možeš raditi i studirati i na kraju postići nešto više', rekla je Lana.

A oni koji su škole završili, sa sličnim željama stigli su na sajam poslova u Sisak. Neki su došli nebi li pronašli posao u struci, drugi pak traže bilo kakav posao. Našli su se tamo i studenti koji pak žele nešto zaraditi uz fakultet. A da bi dobili posao, mladi moraju znati pravila ponašanja na razgovoru s poslodavcem.

'Ne mogu doći nespremni na razgovor za posao. To mora biti uspravan hod, srdačan pozdrav. Govor treba biti razgovijetan, književan. Odjeća mora biti nenametljiva službena', objasnila je Jasna Jambrešić, savjetnica za zapošljavanje.

U Švedskoj studiranje besplatno, u Japanu vam sve plaćaju...

Da bi uopće došli do razgovora za posao, treba napraviti i kvalitetan životopis, kojeg umjesto da ga napišete, životopis možete i snimiti. Na taj način istaknut ćete se pred poslodavcem, biti kreativni, a to je na kraju i najbitnije.

Marko Radielović je snimio svoj video koji će poslati Hrvatskoj vojsci. Nada se da će mu sportska karijera i borilačke vještine koje zna pomoći u tome da postane profesionalni vojnik.

'Nadam se da će mi puno pomoć u puno boljoj promociji samog mene i cijelog sporta toga', istaknuo je Radielović. U traženju posla i njegovom dobivanju uvijek je poželjno napraviti korak naprijed.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook