Obavijesti Video Pretražite Navigacija
INERTNOST DRŽAVE

Jesmo li doista toliko "bogati"? Sve više hrane završava u smeću iako je broj onih kojima je potrebna sve veći

Više donirati, manje bacati (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Više donirati, manje bacati (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Više donirati, manje bacati (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Više donirati, manje bacati (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Više donirati, manje bacati (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Više donirati, manje bacati (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Više donirati, manje bacati (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Više donirati, manje bacati (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Više donirati, manje bacati (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Liste čekanja za hranu službeno ne postoje, no redovi pred socijalnim samoposlugama govore da su potrebe sve veće i veće. Dok je svaki četvrti stanovnik Hrvatske na rubu siromaštva, a tone hrane, čak i ispravne, završavaju u smeću, država tek sitnim i sporim koracima kreće u formiranje sustava doniranja hrane. Kamo su stigli i kada će biti gotovi, saznao je za Dnevnik Nove TV reporter Vjekoslav Đaić.

Poneka vreća krumpira, malo brašna i ulja. Nove donacije stalno dolaze, no njih, kažu u zagrebačkom Sigetu, nikad dosta.

Pročitajte i ovo Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana

"Broj donatora i donacija uvijek može biti veći. Nama to puno znači, a posebno smo fleksibilni u smislu prihvata kvalitete hrane jer imamo velik broj korisnika i nastojimo sve primiti kako bismo mogli tu hranu ljudima podijeliti", govori Katarina Zorić iz Crvenog križa.

Više donirati, manje bacati (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Više donirati, manje bacati (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Oslobađanje od PDV-a na doniranu hranu nije dovelo do povećanja donacija. Niti je to jedini propis koji sprječava donatore.

Na doniranje hrane utječe više od 50 različitih propisa, pa ne čudi da samo u Hrvatskoj na dan u smeću završi više od 1000 tona hrane. Dio i one ispravne za konzumaciju i nakon roka "najbolje upotrijebiti do", stoga Hrvatska agencija za hranu radi posebnu studiju.

"Studija će pokazati trajnost hrane i nakon roka 'najbolje upotrijebiti do', koliko je ona tada sigurna i kvalitetna za prehranu ljudi", govori Jelena Đugum iz Ministarstva poljoprivrede.

Više donirati, manje bacati (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Više donirati, manje bacati (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Sustava doniranja hrane nema, u izradi su tek njegovi obrisi, odnosno povezivanje korisnika, donatora i onih koji će hranu dijeliti. Sustav bi trebao profunkcionirati tek sredinom godine.

No dok prvi srpnja dođe, sve je više onih koji mogu služiti kao primjer dobre prakse. Tu je akcija "kruh za poslije", kao i klupa dobrote. Svi oni shvaćaju da je sve više hrane koja završi tamo gdje ne bi trebala, kao, nažalost, i onih kojima je potrebna.

Više donirati, manje bacati (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Više donirati, manje bacati (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene