Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjećate li se vremena kada se granicu prelazilo s nekoliko majica, pulovera i jakni na sebi kako bi se izbjeglo plaćanje carine? Tome definitivno dolazi kraj 1. srpnja.


Od prvog srpnja na graničnim prijelazima sa zemljama Europske unije više vas neće dočekati pitanje imate li što za prijaviti. Na povratku iz kupnje više nema pokazivanja računa niti otvaranja gepeka. U opremanje vozila ili stana moći ćete bez brige koliko ste potrošili. Ništa se neće cariniti. 'Od namještaja, odjeće, obuće, guma - sve to što je namijenjeno za osobnu uporabu', kazao je Zlatko Grabar, ravnatelj Carinske uprave.

Jednako je i s kupovanjem putem interneta. 'Osim što će, naravno, plaćati poštansku uslugu - to moraju platiti, ali sve ono što su naručili iz Europske unije i što je podrijetlom i nacionalizirano u Europskoj, uniji u bilo kojoj državi, neće platiti', kazao je Grabar.

>>
Evo što se sve mijenja nakon 1. srpnja!

Iz zemalja izvan EU bez carine će se moći unijeti proizvoda za 300 eura po putniku ili 430 eura ako putujete brodom ili zrakoplovom. 'Do sada je bilo 1.000 kuna', dodao je Grabar.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Kako je izgledao dan na graničnom prijelazu Zaton Doli Slika nije dostupna Promjene nakon 1. srpnja: Korisne stvari koje trebate znati!

Preko granice kod Neuma neće moći proći žive životinje. Kupite li ovce, svinje ili kokoši i želite ih dovesti do Dubrovnika, morat ćete morskim putem. 'Nikako se ne može dopustit da ide preko, ni u kakvom slučaju s izuzetkom do pet kućnih ljubimaca koji imaju svoje čipove i odgovarajuće isprave', kazao je pomoćnik ravnatelja Bosiljko Zlopaša.

Iako ih neće biti na granicama, iz carine najavljuju da će puno više kontrolirati prometnice sa svojim ojačanim mobilnim jedinicama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook