Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ovisnost i zloporaba droge i dalje su velik problem u Hrvatskoj. Dobra je vijest, uoči 26. lipnja, Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droge, da se sve više ovisnika javlja na liječenje. Ložša je vijest međutim, da je u porastu broj kokainskih ovisnika, koji za gram te droge izdvajaju i do 100 eura.


7.500 ovisnika na godinu se javi na liječenje. Među njima je i Danijel Mić, koji je 'čist' četiri godine, ali... : 'Padne mi na pamet svako toliko. To vam je kao nekakav izlaz iz svih mogućih problema, koji gasi sve ostale probleme koji se znaju pojaviti u životu, ali automatski ima i ta jedna vaga koliko to sve stoji. Ne novaca, nego koliko sve to stoji i ne isplati se', kaže Danijel.

Vezani članci Zaplijena kokaina, ilustracija Krijumčarima droge s područja bivše Jugoslavije najzanimljivija Španjolska Kokain, ilustracija Cijena je stabilna, a čistoća raste: Kokain u Europi nikad dostupniji, dileri se u pandemiji prebacili na dostavu

A najnovije istraživanje koliko je to novca, pokazuje da je gram kokaina 648 kuna, heroina 431 kunu, hašiša 122 kune, a marihuane 63 kune. U Europi je najpopularniji kokain, raste broj zahtjeva za liječenjem. 'Nažalost mi to u Hrvatskoj još nismo doživjeli. Zašto kažem nažalost? Jer mi se čini da su to sive brojke koje ne znamo', kazala je prof.dr. Marina Kuzman iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Znamo da se najviše liječe u Istri, pa u Zadru, pa Zagrebu. 'Nije da je u Istri najviše ovisnika', dodala je dr. Kuzman. Nego tamo liječnici opće medicine na svakog ovisnika kojem svakodnevno drobe metadon, dobiju veću glavarinu. 'Osjećaju da je njihov rad gratificiran i trude se svakog ovisnika zadržati u tretmanu', pojasnila je dr. Kuzman.

A u tome im posljednih godina nije pomogla hrvatska oporba, prisjećaju se u ministarstvu zdravstva. 'Ganjaju djecu s jednim smotuljkom marihuane zbog koje dobiju kaznenu prijavu koja će im se cijeli život vući', kazala je SDP-ova saborska zastupnica Milanka Opačić 22. travnja 2010. godine.

'Nekoga upućivati da nešto možda može biti ovako ili onako dovodi javnost u zabludu da možda postoji droga koja bi mogla biti podnošljiva', kazao je Ante Zvonimir Golem, državni tajnik Ministarstva zdravstva.