Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravda na hrvatski način

Sve po zakonu, a žene mrtve ili premlaćene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije tjedan dana 32-godišnji Splićanin, kojeg je prekršajni sudac nakon nasilničkog ponašanja pustio kući, supruzi je slomio lice i ostavio je ležati na podu s uplakanom maloljetnom djecom.

To je nažalost, samo posljednji u nizu primjera kako se nasilnike ne sankcionira i kako 'predmeti' njihova iživljavanja postaju još veće žrtve koje na zaštitu ne mogu računati. Apsurdno - pri tome sve nadležne institucije moglu 'oprati ruke' jer je sve po zakonu?!

Pročitajte i ovo Ubijeni Katie Higton i Steven Harnett stravična ubojstva u Engleskoj Monstrum ubio bivšu partnericu, masakrirao njezina dečka i silovao još jednu ženu pred djecom: "Romeo i Julija sada mogu zajedno umrijeti" Policija traga za muškarcem javite se Jeste li ga vidjeli? Traži se zbog obiteljskog nasilja, policija pred kućom pronašla pretučenu ženu i mrtvog psa

Ubojstva

Najveća tragedija dogodila se 22. rujna 1999. Godine na zagrebačkom Općinskom sudu tijekom brakorazvodne parnice. Mato Oraškić ubio je suprugu Gordanu, sutkinju Ljiljanu Hvalec i odvjetnicu Hajru Prohić, te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. 22. rujna se od tada obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilje nad ženama.

Od nasilja u obitelji nisu 'cijepljeni' niti ljudi čiji je posao upravo štititi građane od nasilnika. 2005. godine umirovljeni policajac iz Petrinje, Vlastimir Kihalić, iz osvete je ubio suprugu Željku i njezine prijateljice Nadu Kušan i Vesnu Mokrović Marinković. Supruga ga je htjela ostaviti, a prijateljice su je u tome podržavale.

U srpnju 2007. 54-godišnji Siščanin nasmrt je remenom pretukao je svoju 52-godišnju izvanbračnu suprugu. Slomio joj je sedam rebara i lumbalni kralježak te nanio hematome po cijelom tijelu i glavi.

U listopadu 2008. u Puli u caffe bar 'Perfetto' s kalašnjikovom je upao 40-godišnji Hasim Čadraki i s više metaka ustrijelio bivšu suprugu 29-godišnju Adelinu Čadraki koja je tamo radila kao konobarica. Potom je presudio i sebi. Iza njih je ostalo dvoje maloljetne djece.

U svibnju 2009. u ranim jutarnjim satima 44-godišnji Lj.Z. iz Splita ušao je u spavaću sobu i na spavanju usmrtio suprugu O.Z. i kćer. Nakon toga je otišao u dječju sobu gdje je ubio i sina te u istoj prostoriji presudio i sebi.

U srpnju 2009. samo 20-ak metara od policijske postaje u Ozlju 52-godišnji M.M. usmrtio je 60-godišnju suprugu A.M. i njezinu 30-godišnju kćer I.L.. koja je iz Popovače zajedno sa svojim suprugom i troje djece došla po svoju majku koja je osumnjičenog prijavila policiji zbog obiteljskog nasilja. S njim je pet godina živjela u izvanbračnoj vezi.

U rujnu 2009. nekadašnji direktor pulske poslovnice Varaždinske banke Petar Radovanović ubio je suprugu te potom bejzbol palicom nasrnuo na kćerku u osmom mjesecu trudnoće, a zatim se pokušao ubiti nožem režući žile na rukama.

U siječnju 2010. u Novoj Gradišci ispred obiteljske kuće 66-godišnji muškarac nožem je usmrtio 53-godišnju nevjenčanu suprugu. policije je otprije bio poznat zbog obiteljskog nasilja.

U kolovozu 2010. u Glini, 29-godišnji muškarac pucao je u svoju bivšu 23-godišnju suprugu. Žena je neko vrijeme boravila u sigurnoj kućizbog nasilja u obitelji, no nakon dva mjeseca je iz nje izašla. Par je prije pucnjave bio u Centru za socijalnu skrb nakon čega su s djecom otišli u park. Kako su ispričali očevici, u ženu je pucao dok je ona u naručju držala njihova 2-godišnjeg sina i ranjena pala na dijete. 4-godišnjak je uplašen počeo bježati i trčati preko ceste gdje ga je zamalo pregazio automobil. Žena je od zadobivenih ozljeda preminula u Domu zdravlja, a 29-godišnjak je zatim pokušao presuditi i sebi.

Također u kolovozu 2010. u Slavonskom Brodu 73-godišnji Ilija Ilić nakon svađe je ubio svoju 67-godišnju suprugu Mariju, a zatim i sebe.

U svibnju 2011. 58-godišnji muškarac je u obiteljskoj kući u mjestu Bonaci nakon svađe 47-godišnju izvanbračnu suprugu, nakon što mu je rekla da se želi odseliti, udario metalnom palicom, a potom je izbo nožem. Žena je Hitnom pomoći prevezena u pulsku Opću bolnicu gdje je zbog teških ozljeda preminula dva sata kasnije.

U travnju 2011. u zagrebačkoj Dubravi, u ulici Ivana Zovka, 28-godišnji mladić je u svađi zadavio svoju nevjenčanu suprugu. Sve je započelo verbalnim sukobom, a završilo ubojstvom. 

Također u travnju 2011. godine 28-godišnji muškarac bacio je ručnu bombu u dvorištu kuće u Ivanić Gradu i usmrtio 23-godišnju nevjenčanu suprugu i sebe teško ozlijedio. Umro je tijekom pripreme za operaciju, a suprugu je ubio jer se s 4-mjesečnim djetetom vratila roditeljima. Nakon prijašnjih prijetnji dobio je sudsku zabranu pristupa supruzi i šest mjeseci zatvora uvjetno, no to ga nije zaustavilo u njegovu naumu.

Premlaćivanja i iživljavanja

Na sam Božić 2007. zamjenik načelnika policije iz Dalja Vjekoslav Kopljar pretukao je svoju tada 30-godišnju suprugu. I to mu nije bilo prvi put da je nasilan. Četiri godine prije protiv njega su, također za vrijeme blagdana, podnesene čak tri prekršajne i dvije kaznene prijave zbog nasilja i remećenja javnog reda i mira, ali je slučaj završio u sudskoj zastari.

Sličan slučaj i u Bjelovaru. U srpnju 2010. godine u javnost je izašla informacija kako je 42-godišnji agent SOA-e godinama tukao i maltretirao suprugu. Čak ju je skinuo do gola i zatim fotografirao, a navodno se iživljavao i na djeci koju je odgajao posebno strogim metodama.

U studenom 2007. godine u Velebitskoj ulici u Splitu dočekao na stubištu svoju bivšu suprugu i brutalno je pretukao bokserom. Nesretna žena je s frakturom glave prevezena u splitsku bolnicu gdje je hitno operirana.

U siječnju 2011. u Zadru je 53-godišnjak susreo svoju 37-godišnju poznanicu i pozvao je na piće, a kad je ona odbila, šakom ju je udario u glavu i teško ozlijedio. Samo dan ranije, također u Zadru, 38-godišnjak iz Rijeke u iznajmljenu stanu u Ulici Benka Benkovića, izudarao je svoju 24-godišnju djevojku, oduzeo joj mobitel i prijeteći joj zabranio izlazak iz stana. Sutradan je djevojka uspjela pobjeći, ali ju je zlostavljač sustigao u obližnjoj Ulici Stjepana Radića, odvukao u sporedno dvorište i ponovno izudarao, razbio joj i drugi mobitel i ukrao novac iz novčanika.

Ovo je tek maleni dio onoga što se svakodnevno događa. Koliko ovakvih primjera treba biti da se pokrenu promjene zakona s kojima očito nešto ne štima? Ili s njima ili s provedbom tih istih zakona?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene