Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''vozite skuter s vozačkom za autobus''

Sve je više nesreća jet skijem, a zakon nedovoljno dobar: "Oni za manje od dvije sekunde dođu od 0 do 100 km/h''

Aktualno Galerija Dino Goleš i Davor Hundić Dino Goleš i Davor Hundić Foto: DNEVNIK.hr Jet ski nesreća Jet ski nesreća Foto: DNEVNIK.hr Jet ski Jet ski Foto: DNEVNIK.hr +0 Jet ski nesreća Galerija 1/4 >>
Jučer smo vam pokazali kako se dozvola za upravljanje motornim brodovima može dobiti i bez jednog sata provedenog na moru, pa su zbog neiskustva nesreće učestale. Danas je na zagrebačkom Jarunu Dino Goleš razgovarao s predsjednikom jet ski saveza.

U posljednjih pet dana redaju se nesreće jet skijem na obali. Tinejdžerica, kojoj je majka jučer poginula kod Marine, u splitskoj bolnici bori se za život na jedinici za intenzivno liječenje. U Hvaru danas novi teški sudar u kojem je teško ozlijeđena 26-godišnjakinja.

Na nju je naletio drugi skuter, kojim je upravljala godinu dana starija Francuskinja. S Hvara je na liječenje prebačena također u splitsku bolnicu. Prije tri dana došlo je do sudara jet skija kod Korčule. Tamo samo pukom srećom nije bilo težih ozljeda.

Predsjednik jet ski saveza, Davor Hundić, govori da je regulativa preslaba.

''Kod nas je najveći problem što je jet ski, kao turistička ponuda svima zanimljiv i nitko ga ne želi zatvoriti. Ali nitko se ne želi primiti u koštac s tim da ga regulira na način koji bi bio siguran za sve ljude'', objasnio je.

Jedan od problema je što ''dečko koji vodi rental centar'' nema nikakvu edukaciju o tome kako treba voditi. Minimalni su uvjeti koje treba ispuniti.

Pročitajte i ovo Luka Mišetić LUKA MIŠETIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV Odvjetnik koji je branio Gotovinu o problemu s BiH: ''Koliko je meni poznato, ovo je sad pokrenula Republika Srpska"

Pročitajte i ovo Odette Sapač, direktorica TZ Rovinj ŠEFICA TZ-A OTKRIVA Istarski šampion turizma noćas će prijeći dva milijuna noćenja: ''Vratili smo se na vrijeme kada se tražio krevet više''

Drugi je problem što je jet ski u posljednih desetak godina razvijen kao plovilo. Legislativa nije pratila razvoj. ''Vi vozite skuter s vozačkom za autobus'', dodaje.

U većini slučajeva se dogodi da vlasnici vozačkih dozvola nisu nikad vidjeli ni sjeli na jet ski. S Ministarstvom su pokušali dogovoriti pokretanje edukativnih centara. ''Ne mogu reći da se ne pomiče. Noge idu gore, dolje ali nismo još ni metar otišli unaprijed'', otkio je.

''Nije opasan auto, opasan je vozač. Isto je i na jet skiju'', komentira. Jet skijevi imaju od 100-tinjak do 300 konja - od 90 do 130 km/h.

''Oni u ispod dvije sekunde dođu od 0 do 100'', rekao je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene