Na referendum o braku ima pravo izaći 3.780.583 građana.


Na 6.714 glasačkih mjesta Hrvati odlučuju jesu li za to da se u Ustav unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca. Sva glasačka mjesta su spremna, a otvaraju se u nedjelju u sedam ujutro i zatvaraju u sedam sati navečer.

Vezani članci Slika nije dostupna Dijaspora na referendumu: Prvi glasovi već zaokruženi Slika nije dostupna Dijaspora na referendumu: Pogledajte koliko ih se prijavilo

Na referendum ima pravo izaći 3.780.583 građana, a svi koji nisu sigurni gdje je njihovo biračko mjesto i jesu li na popisu podatke mogu provjeriti na stranicama Državnog izbornog povjerenstva.

Dijaspora na referendumu: Pogledajte koliko ih se prijavilo

Ono što je za svakog birača zanimljivo je da glasački listić ne vrijedi jedino ako se zaokruže oba ponuđena odgovora. Ako birači na glasačkom listiću nešto napišu ili nacrtaju, listić će svejedno biti važeći dokle god je na njemu zaokružen samo 'protiv' ili samo 'za'.

Pratite temu: Referendum o braku

Osim toga, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u Europi koja praktički nema nikakva ograničenja kada je u pitanju referendum. Koliko god građana izađe na nedjeljni referendum rezultat će biti pravovaljan, pa čak i kada bi ih izašlo samo troje.

Očekuje se da će se ovakva neubičajena praksa promijeniti na sljedećim ustavnim promjenama. Ovo je inače treći referendum na koji Hrvati izlaze, ali prvi kojeg su inicirali građani.

Ukoliko prilikom glasanja primjetite neke nepravilnosti ili situacije za koje mislite da bi trebali podijeliti s našim čitateljima javite nam se na moj.report@novatv.hr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju