Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Referendum 2013

Dijaspora na referendumu: Prvi glasovi već zaokruženi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvo se glasalo na Novom Zelandu, zatim u Australiji, a slijede Japan, Kina i Malezija.

Glasačko mjesto u Aucklandu na Novom Zelandu prvo je na kojem birači mogu glasovati na državnom referendumu o ustavnoj definiciji braka - zbog vremenske razlike biralište u Aucklandu otvoreno je u subotu u 19 sati po hrvatskom vremenu, navode u Državnom izbornom povjerenstvu.

U 21 sat po hrvatskom vremenu otvorila su se glasačka mjesta u Australiji, konkretno u Canberri, Sydneyu i Melbournu, u 23 sata u Perthu te u Japanu, a u 24 sata u Kini i Maleziji.

U inozemstvu, u 51 državi za državni referendum bit će otvoreno 80 glasačkih mjesta.

Tri su mogućnosti da birači ostvare svoje biračko pravo u inozemstvu na državnom referendumu: aktivna registracija za one bez prebivališta u Hrvatskoj, prethodna registracija birača s prebivalištem u Hrvatskoj te iznimno potvrda za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Za glasovanje na državnom referendumu aktivno se registriralo oko 6700 birača, prethodno registriranih je nešto manje od 7500.

Na nedjeljnom referendumu, u Hrvatskoj i inozemstvu, pravo odlučivanja o referendumskom pitanju ima oko 3,8 milijuna birača.

Glasačka mjesta u Hrvatskoj, njih 6635, otvaraju se u 7 sati, a glasovanje traje do 19 sati.

Državni referendum o ustavnoj definiciji braka treći je od stjecanja hrvatske samostalnosti, a prvi koji je raspisan na inicijativu građana.

Birači na referendumu odgovaraju na upit jesu li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca. (Hina)

Pročitajte i ovo Gužva u Frankopanskoj ulici - 4 Zanimljivi podaci Kako su glasale žene, za koga nisu glasali muškarci, kome su povjerenje dali mladi? Glasački listići Mala škola izbora (Ne)važeći glasački listići: Što sve nije dopušteno napraviti tijekom glasanja?

Ako ste već glasali u dijaspori, javite nam se na moj.report@novatv.hr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene