U Sinju je sve spremno za početak alkarskih svečanosti. Večeras se trčala Bara, u kojoj je pobijedio Ivo Zorica, sutra je nadmetanje za Čoju, a u nedjelju će se znati i 305. slavodobitnik Alke.


U Sinju je sve spremno za početak alkarskih svečanosti. Večeras se trči Bara, sutra je nadmetanje za Čoju, a u nedjelju će se znati i 305. slavodobitnik Alke.

Vezani članci Sinjska alka Alkari opleli po Bulju: "Žalosti nas što je javnu funkciju pokušao iskoristiti za promociju svojih političkih ciljeva." On im uzvratio: "Alku moramo vratiti narodu" Mihovil Župa osvojio Alku Iznenađenje na 306. Alki: Pred tisućama gledatelja i cijelim državnim vrhom pobijedio debitant Mihovil Župa

Zbog koronavirusa ulaznica za Alku nema u slobodnoj prodaji. Umjesto 5000 gledatelja, ovo viteško natjecanje uživo će pratiti do najviše 1400 osoba. Organizatori preporučuju i nošenje zaštitnih maski, a na ulazima u tribinu mjerit će se i tjelesna temperatura.

Pobjednik ovogodišnje Bare je Ivo Zorica, s ukupno devet punata, tri pogotka u sridu.

O ovogodišnjoj Alki uživo u Vijestima u 17h razgovarali smo s prošlogodišnjim slavodobitnikom Franom Ivkovićem.

"Ove godine ćemo Alku pamtiti i po pandemiji. Trenirali smo u dvije skupine. Ako se slučajno zarazi, da može druga skupina trčati Alku", rekao je Ivković te dodao da među natjecateljima nije bilo zaraženih.

Na kraju je rekao da, iako je prošle godine pobijedio, rezultate Alke je uvijek teško prognozirati.

"Svim svojim kolega bih zaželio čvrstu desnicu i oko sokolovo. Tu je svatko favorit i ne može se nitko izdvojiti ta je netko bolji ili gori. Svi smo favoriti", zaključio je Ivković.

Iz opreza će i obitelji alakara i stalna publika utrku pratiti izvan gledališta.

"Sin jaši, ovaj čas mi je rekao: 'Ako se ti zaraziš ili netko od nas, onda Alke neće biti", rekla je Marija, majka alkara.

"Svi se malo bojimo i svake godine izlazimo, to nam je tradicija, ali mislim da će svakako biti manje ljudi koji nisu iz Sinja", rekla nam je Jelena iz Sinja.

Potvrđuju to i brojke budući da u Sinju iznajmljivači nisu dosegnuli ni polovicu prošlogodišnjih noćenja.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr