Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon presude Prliću i ostalima

Sve je spremno: Tužba zatočenika logora HVO-a protiv Hrvatske sve izglednija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Logoraši iz BiH skloni su krenuti u tužbu protiv Republike Hrvatske, nakon presude Haaškog suda u slučaju Prlić i ostali.

Sve je spremno za tužbu bosanskohercegovačkih logoraša protiv RH, doznaje N1 televizija.

Pročitajte i ovo Dragutin Guzinski iz Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih VUKOVAR 30 GODINA Bivši vukovarski logoraš: "Izgledalo je kao da sam došao na Mjesec. Ni jednog drveta ni kuće nije bilo, sve je bilo sravljeno sa zemljom'' Čekaju pravdu za ratni zločin u Vukovaru - 3 Potraga za 1.853 nestale osobe Hoće li dočekati pravdu za ratni zločin? "Trideset godina stojimo na mjestu, tapkamo. Svuda se tražilo i nikad ništa..."

Odvjetnik Anto Nobilo u Sarajevu se sastao sa članovima Saveza logoraša, predstavio im je svoju pravnu analizu temeljem koje su oni skloni krenuti u tužbu.

Mostarac Ramiz Tiro proveo je 262 dana u tri logora HVO-a. O svojim traumama napisao je i knjigu. Najteže mu se prisjećati trenutaka kad su ga, kaže, izveli kao živi štit.

"I s nama logorašima su osvajali teren i linije, tako da smo mi nosili vreće prema armiji i pucalo nam se u vreće i mi smo tada ranjeni, netko je poginuo, ja sam ranjen i od tada su mi najveće traume", priča Tiro.

Gotovo 42 tisuće ljudi prošlo je kroz logore tvrde u Savezu Logoraša u BiH. Njihov odvjetnik Anto Nobilo protekla dva mjeseca je analizirao mogu li logoraši pokrenuti tužbe i kako – i jučer im je u Sarajevu predstavio svoj zaključak.

"Moja analiza ukazuje da je moguća tužba protiv RH zahvaljujući presudi Haškog tribunala u slučaju Prlić i drugi gdje su Tuđman, Bobetko i Šušak opisani u udruženom zločinačkom pothvatu u okviru kojeg su napravljeni brojni zločini pa tako i logori", kaže Nobilo, odvjetnik Saveza logoraša.

Nobilo smatra su pojedinačne tužbe, po logorima – najbolji pravni put za njegove klijente. Tužbu će podnijet na županijskom sudu u Zagrebu. Finalna odluka nije donesena, ali sve je izglednija.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene