Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Logoraši iz BiH skloni su krenuti u tužbu protiv Republike Hrvatske, nakon presude Haaškog suda u slučaju Prlić i ostali.


Sve je spremno za tužbu bosanskohercegovačkih logoraša protiv RH, doznaje N1 televizija.

Vezani članci Dragutin Guzinski iz Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih Bivši vukovarski logoraš: "Izgledalo je kao da sam došao na Mjesec. Ni jednog drveta ni kuće nije bilo, sve je bilo sravljeno sa zemljom'' Čekaju pravdu za ratni zločin u Vukovaru - 3 Hoće li dočekati pravdu za ratni zločin? "Trideset godina stojimo na mjestu, tapkamo. Svuda se tražilo i nikad ništa..."

Odvjetnik Anto Nobilo u Sarajevu se sastao sa članovima Saveza logoraša, predstavio im je svoju pravnu analizu temeljem koje su oni skloni krenuti u tužbu.

Mostarac Ramiz Tiro proveo je 262 dana u tri logora HVO-a. O svojim traumama napisao je i knjigu. Najteže mu se prisjećati trenutaka kad su ga, kaže, izveli kao živi štit.

"I s nama logorašima su osvajali teren i linije, tako da smo mi nosili vreće prema armiji i pucalo nam se u vreće i mi smo tada ranjeni, netko je poginuo, ja sam ranjen i od tada su mi najveće traume", priča Tiro.

Gotovo 42 tisuće ljudi prošlo je kroz logore tvrde u Savezu Logoraša u BiH. Njihov odvjetnik Anto Nobilo protekla dva mjeseca je analizirao mogu li logoraši pokrenuti tužbe i kako – i jučer im je u Sarajevu predstavio svoj zaključak.

"Moja analiza ukazuje da je moguća tužba protiv RH zahvaljujući presudi Haškog tribunala u slučaju Prlić i drugi gdje su Tuđman, Bobetko i Šušak opisani u udruženom zločinačkom pothvatu u okviru kojeg su napravljeni brojni zločini pa tako i logori", kaže Nobilo, odvjetnik Saveza logoraša.

Nobilo smatra su pojedinačne tužbe, po logorima – najbolji pravni put za njegove klijente. Tužbu će podnijet na županijskom sudu u Zagrebu. Finalna odluka nije donesena, ali sve je izglednija.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju