Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Županijskom sudu u Zadru potvrđena je prva pravomoćna presuda za jedan kredit u eurima, na temelju koje je Addiko banka d.d., bivša Hypo banka, ovršena za 48.970 kuna, a pripadajuće zatezne kamate u iznosu oko 35.000 kuna bit će ovršene uskoro, priopćila je Udruga Franak. Kredit je bio ugovoren na iznos od oko 107.000 eura, plativo u kunama.


Udruga Franak priopćenjem je obavijestila javnost da je donesena prva pravomoćna presuda za kredit u eurima, i to na račun korisnika kredita, odnosno protiv banke. Presuda je donesena 21. svibnja 2018. pod oznakom 3 Gž-1477/16-4, a zastupnik tužiteljice bio je zagrebački odvjetnik Nenad Horvat.

Vezani članci Švicarski franci (Foto: Dnevnik.hr) Presuda koju je sa zanimanjem čekalo 125.000 hrvatskih obitelj: ''Volja potrošača je presudna'' Slika nije dostupna Udruga Franak: Sud EU naglasio da nepoštene ugovorne odredbe nisu obvezujuće za potrošača

Županijski sud u Zadru prihvatio je stav da se kolektivna presuda odnosi i na kredite u eurima u onom dijelu koji se odnosi na nepošteno ugovorene kamatne stope.

"Ako bi se takva praksa primijenila i na drugim županijskim sudovima, to bi značilo da se pravomoćna kolektivna sudska presuda u dijelu koji se odnosi na kamatne stope odnosi na sve valute i sve vrste kredita te da nema zastare potraživanja preplaćenih kamata niti za takve kredite", ističu iz Udruge Franak. Ovu najnoviju pravomoćnu presudu iz Franka vide kao još jednu potvrdu stajališta koja već godinama zastupaju.

Iz Udruge napominju kako će uskoro javnost izvijestiti i o novim pravomoćnim presudama za kredite u švicarskim francima te na kraju poručuju građanima da je svaka banka ovršiva, ako je riječ o nepoštenim kamatnim stopama.

"Dajemo do znanja svima onima koji ne vjeruju kako se banke može ovršiti, da je banka jednako ovršiva kao i svaka druga fizička ili pravna osoba. Isto tako, time dajemo do znanja još jednom da se kolektivna sudska presuda odnosi i na euro, i na kunske kredite, kada su kamate u pitanju", stoji na kraju priopćenja Udruge Franak.