Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prnjavor se pomiče, a država ni makac

Kuće na klizištu dobile crvene naljepnice, a u mobilnim kućicama nemaju struje ni vode. Stručnjaci zabrinuti: "Može doći do potpunog sloma konstrukcije"

Aktualno Galerija Nova pokretanja Klizišta u Prnjavoru Čuntičkom - 7 Nova pokretanja Klizišta u Prnjavoru Čuntičkom - 7 Foto: DNEVNIK.hr Nova pokretanja Klizišta u Prnjavoru Čuntičkom - 1 Nova pokretanja Klizišta u Prnjavoru Čuntičkom - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nova pokretanja Klizišta u Prnjavoru Čuntičkom - 2 Nova pokretanja Klizišta u Prnjavoru Čuntičkom - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nova pokretanja Klizišta u Prnjavoru Čuntičkom - 3 Nova pokretanja Klizišta u Prnjavoru Čuntičkom - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Nova pokretanja Klizišta u Prnjavoru Čuntičkom - 4 Galerija 1/7 >>
Klizište u Prnjavoru Čuntićkom otvorilo se 2018., kada je bio i dramatičan odron u Hrvatskoj Kostajnici u kojem je sravnjeno dvanaest kuća. Zašto ljudi i tri godine poslije u Prnjavoru žive ispod brda koje im se nadvija nad kućama?

Crvene naljepnice na njihovim mobilnim kućama. Naime, kreće se sedam kuća, na klizištu u Prnjavoru Čuntićkom. Podno klizišta, stavili su im i mobilne kućice, ali nema u njima struje i vode, pa su radije još uvijek u mobilnim kućama. Dok im ne stave struju i vodu, ostaju u kući s crvenom naljepnicom. Geolozi su ispitali tlo i procijenili, života na klizištu nema.

Pročitajte i ovo Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu Slab potres pogodio Zagreb Magnitude 1,2 Slab potres uznemirio dio Zagrepčana: "Osjetilo se kao kratka grmljavina"

"Ovaj potres je bio jedan od inicijatora klizanja, a drugi su velike oborine i njima se može dogoditi da se aktivira klizište i može doći do potpunog sloma konstrukcije, odnosno uništenja same kuće bez mogućnosti popravka", objašnjava geolog Vedran Damjanović.

Pejzažne manifestacije klizišta su valovita zemlja, korijenje koje teško drži korak sa zemljom, klanci. Rasjeda je puno, a građani govore, sve se pomiče i polako propada. I kamo sa 7 obitelji? Gradonačelnik Petrinje kaže rado će ih primiti u grad, ali u neku od državne imovine. A država ni makac, dok se Prnjavor lagano pomiče.

"Naši papiri za stambeno zbrinjavanje su predani 2019. te od tada nitko ništa nije poduzeo po pitanju toga", objašnjava građanka Laura.

Pa ako smo zaboravili kostajnički odron 2018., samo da podsjetimo kako su se tada urušavale cijele kuće u rupama.

Više o ovoj temi doznajte iz videa priloženog uz tekst.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene