Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A dug će i dalje rasti...

'OPASAN' JAVNI DUG HRVATSKE: Svatko od nas dužan je više od 45 tisuća kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći problem Vlade u sljedećoj godini bit će visok javni dug. Priznao je to i sam ministar financija Slavko Linić prilikom predstavljanja proračuna.

Iznos koji se približava brojci od 200 milijardi kuna - neće se moći vraćati bez gospodarskog rasta. A da će dug i dalje rasti, govori to da se država planira i sljedeće godine zadužiti i to za oko 40 milijardi kuna. Kada se javni dug podijeli na građane Hrvatske, svaki je zadužen 45 i pol tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Nova objava Zorana Milanovića Videoporuka s Pantovčaka VIDEO Nova objava Zorana Milanovića: "Evo tko je AP..." Gordan Jandroković O Turudiću i Milanoviću Jandroković o Turudiću i Milanoviću: "To je vrlo opasno. S takvim stvarima se ne igramo"

U Vladi očekuju da će BDP krasti slijedećeg godine. 'Ljude molim za malo strpljenja. Radimo posao na dva važna kolosijeka. Gospodarskog rasta još uvijek nema, tu ne mogu preuzeti zasluge, preuzimam odgovornost kao predsjednik Vlade', rekao je premijer Zoran Milanović.

A zbog javnog duga, i ministra financija 'boli glava'. 'Nema više šanse da ja ispustim priču dug, dug, dug. Deficit se lako riješi', rekao je Slavko Linić.

>>Javni dug popeo se na vrtoglavih 20 milijardi kuna!

No, na rast duga utjecaj su imali brodogranja,  zdravstvo i podmirenje neplaćenih računa. Oporba poručuje da treba trošiti manje i ne ono što niste zaradili. Kao i s minusom na tekućem računu. 'Da bi došli do toga da vam proračun bude na nuli, da trošite manje nego što uprihodujete, onda možete poćeti vraćati javni dug. Sve druge priče su obična laž', rekao je HDZ-ov Ivan Šuker.

Novcem od prodaje HPB-a i Croatia Osiguranja, čiji će se kupci znati do kraja godine, vraćat će se dug. Baš kao i novcem od monetizacije. Ekonomski analitičar Josip Budimir smatra to lošim potezom. 'Zašto država ne bi stavila profesionalni menandžment koji će izvršiti restrukturiranje, podići profitabilnost, prema mojoj analizi to se može podići za pola milijarde, i učiniti ih poslovno održivima', objasnio je Budimir.

U 2014. očekuje se manjak od 5 posto, i javni dug na 58 posto BDP-a - dovoljno za proceduru prekomjernog deficita.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene