Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi proračun

Švaljek: 'Pokušat ćemo da ne dižemo cijene komunalija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek u ponedjeljak je nakon što su gradski zastupnici na sjednici većinom glasova prihvatili gradski proračun za 2015. novinarima izjavila da joj je drago da je proračun prihvaćen, te poručila građanima da se prirez neće povećavati, a pokušat će da u 2015. ne bude niti povećanja cijena komunalnih usluga.

"Prirez više ne možemo dizati, on je sada najviši zakonski mogući, a što se tiče cijena komunalnih usluga za sada ćemo pokušati 2015. zaokružiti bez povećanja cijena komunalnih usluga, a isto tako i bez povećanja onih prihoda u gradskom proračunu na koje grad ima mogućnost autonomno utjecati, kao što su komunalni doprinos ili komunalna naknada", istaknula je Švaljek.

Pročitajte i ovo Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Probili rok Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?"

"Željeli bismo svu onu korist koju eventualno može polučiti porezno rasterećenje plaća ostaviti građanima da oni na najbolji način raspolažu s tim dodatnim raspoloživim dohotkom", poručila je Švaljek.

Upitana kako će izgledati 2015. s njom jer je ovo njezin prvi proračun, Švaljek je istaknula kako je osnovni zadatak njih u Gradskoj upravi da se bez obzira na manja sredstva u gradskom proračunu to ne osjeti na gospodarskoj aktivnosti u gradu Zagrebu, odnosno da pokušaju i s takvim proračunom osigurati investicijske projekte u Zagrebu, a samim time i zapošljavanje i gospodarski rast.

"Naravno, uz manji proračun to će biti teže nego do sada, što znači da se cjelokupna Gradska uprava mora intenzivno angažirati na projektima koji se ne financiraju sredstvima proračuna, odnosno koji će biti sufinancirani bilo iz fondova EU, bilo sredstvima privatnih partnera ili privatnih investitora", rekla je Švaljek.

Lista M. Bandića i HDZ: Nekorektan porezni paket utječe na smanjenje proračuna

Upitana je li je u bilo kojem trenutku bilo strah da proračun neće proći, odgovorila je da ne bi rekla da ju je bilo strah te da niti uopće na taj način ne pristupa tome. "Malo me je i začudilo koliko je bilo sreće i veselja nakon donošenja gradskog proračuna. Ja bih rekla da smo ovime samo osigurali pretpostavke da i dalje odgovorno radimo", poručila je.

Na pitanje koliko je sretna da je proračun prošao, Švaljek je odgovorila da joj je drago. "On je napravljen vrlo ozbiljno. Rezultat je pragmatizma. Onakav je kakav je mogao biti u zadanima okolnostima", istaknula je.

Rekla je da je teško sastavljati proračun i državni i gradski u situaciji kada gospodarska aktivnost i dalje pada. Dodala je da su na razini lokalnih vlasti dodatnu otegotnu okolnost predstavljale izmjene zakona koje u velikoj mjeri utječu i determiniraju visinu prihoda gradskog proračuna. "No, unatoč tome mislim da smo napravili najbolji mogući proračun u datim okolnostima, da smo dobro postavili prioritete, što je u konačnici pokazala i današnja rasprava i glasanje na kraju", poručila je Švaljek.

Na pitanje je li spalionica otpada na čekanju jer za nju u proračunu nisu određene stavke, dok za centar za gospodarenje otpadom jesu, Švaljek je rekla da je spalionica samo jedna od tehnologija koju će ispitivati kroz pripremu centra za gospodarenje otpadom. "Prema tome, indirektno moglo bi se zaključiti da ona je u ovom proračunu, ako naravno se odlučimo za tehnologiju spaljivanja otpada, što će naravno pokazati konačno i Studija izvodljivosti", rekla je.

Istaknula je da nisu bili još u planu sami radovi nego priprema dokumentacije koja je potrebna da bi se kvalitetno pripremio centar za gospodarenje otpadom i sredstva za pripremnu dokumentaciju su osigurana u gradskom proračunu.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić je nakon prihvaćanja gradskog proračuna za 2015. novinarima rekao kako je prevladao osjećaj odgovornosti prema građanima. "Mislim da ne prolaženje proračuna doista nikome ne bi odgovaralo. I da nismo imali 26 ruku, našlo bi se tih 26 ruku i izvan naše koalicije, siguran sam u to. Ima odgovornosti i u opoziciji", poručio je Kojić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene