Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bez obzira na to što imamo prekrasno more, čiste rijeke - nemamo vrsne plivače. Svaki drugi građanin Hrvatske ne zna plivati, a ostatak pliva loše!


Nakon nekoliko minuta i proplivao je i 6-godišnji Maksim. Bez ikakvih pomagala. 'Prvi put mi je bilo malo teško, ali sve je super inače. Važno je da se držiš na vodi'. 

Vezani članci Vjetar uzburkao more - 1 Neki valovi doslovno mogu oduzeti dah: U prvih šest mjeseci utopilo se 25 ljudi, a svi se mogu naći u opasnosti Slika nije dostupna Kako bi brže stigao na posao, svaki dan prepliva jezero!

>> Unatoč besplatnom tečaju ne pliva do 30 posto 8-godišnjaka

Kako se 'držati' na vodi neplivače već godinama uči instruktor plivanja Josip Šimunović. No posla će imati puno, jer gotovo svaki drugi Hrvat ne zna plivati.

'Zašto je to tako? Zato što ljudi misle da roditelji trebaju svoju djecu naučiti plivati od malih nogu. Međutim, ako je 50-75 posto neplivača zamislite sad tko može svoje dijete naučiti plivati?', kaže Josip.

'Ona panika, strah i grč... Dok se to svlada... No, uz pomoć gospodina Josipa vrlo jednostavno i lagano u par minuta su se toga riješili', oduševljena je Vladina majka Katarina

Plivati uče svi naraštaji i nitko iz bazena ne izlazi bez osnovnog plivačkog znanja. 'Za 12 sati već se pliva mnogo plivačkih tehnika. Ja ih 'na grubo' ufuram u prsno plivanje, u kraul, u leđni kraul'.

Nakon što zapliva bez straha, sve ostale vještine postaju stvar vježbe.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.