Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na samom početku sezone kupanja jučer dvije tragedije - utopilo se dvoje djece, u Tuhelju šestogodišnja djevojčica i 14-godišnji dječak u Petrinji. Iako nerijetko stradaju i dobri plivači logično je zapitati se koliko djece u Hrvatskoj uopće zna plivati i jesu li za to odgovorni roditelji ili škole?


Nakon tri tjedna obuke devetogodišnji Danijel još nije proplivao. Boji se vode i za sada ostaje u plitkom. 'Jednom sam se skoro utopio da me tata nije spasio', prisjeća se Daniel. I osmogodišnja Lucija nada se na ljetovanju ove godine plivati bez ičije pomoći. 'Nisam još naučila dobro plivat ali mislim da hoću u ova tri tjedna', dodaje.

Vezani članci Profesorici u vodu podvalili dezinficijens - 1 Zadrani zgroženi dezinficijensom u vodi profesorice, otkriveno koja kazna može čekati krivce Anto Vidović Njihove ruke neki bi platili i suhim zlatom, ali sve ih je teže naći: "Svi bi neki direktori bili..."

Svi osnovnoškolci moraju plivati, propisuje državni pedagoški standard. U drugom ili trećem razredu trebali bi proći najmanje dvadeset sati, ali treneri plivanja kažu da velik broj djece ipak ne dolazi. 'Mnogi roditelji se potpišu da ne žele da njihova djeca idu na obuku plivanja. Koji je razlog, to bi trebalo pitat njih', kaže instruktorica Kenija Neralić. Sve više osnovnoškolaca uči plivati, dodaje trenerica, ali i dalje je mnogo djece neplivača. 'Otprilike u svakom razredu 30 posto djece ne zna plivati.'

Zagrebačke osnovne škole vode računa da djeca nauče plivati, tvrde u udruzi ravnatelja. 'Iz godine u godinu sve se više generacija os plivati tako da imamo vrlo malo ponavljača'