Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što Hrvatska već godinama bilježi zatvaranje mljekarskih farmi i ima najveći pad proizvodnje mlijeka u cijeloj Europskoj uniji - mljekarska industrija i država osmislile su program vraćanja krava u staje.


Putem kreditnih linija, cilj je nabaviti oko 10 tisuća krava i teladi, a sve kako bi se proizvodnja mlijeka povećala.

Vezani članci Štala, ilustracija - 1 Zbog visokih troškova i niskog otkupa mljekari dižu ruke od proizvodnje: "Stanje je alarmantno" PR Veliki broj poduzetnika od sada može ostvariti kamatne stope niže od 2 posto

Nakon propadanja farmi muznih krava i drastičnog pada proizvedenog mlijeka država kreće s kreditima za kupnju junica i teladi. Mljekar Srđan Držaj već je počeo razgovore s bankama. 'Pregovaramo s poslovnim bankama o povećanju stada jer EU je tu, konkurentnost i ukidanje kvota 2015. godine', kaže Srđan.

Odluči li se za kredit, po junici će moći dići 14 tisuća, a po teletu 5 tisuća kuna kredita. Zalog će moći biti kupljena stoka, ona koja je već na farmi, ali i cesija na isplate mlijeka koja se ugovara između banaka, mljekare i proizvođača.

Očajni mljekar: 'Izgubljen sam i stjeran uz zid'

Farmeri bi kupili, kažu u ministarstvu, između 8 i 10 tisuća junica. Kreditnim linijama HBOR-a moći će dići najviše 3 i pol milijuna kuna, s počekom od tri godine. Rok za otplatu je 14 godina, a kamatna stopa 4 posto. Tko se odluči do kraja godine, dobit će popust na kamatu pa će ona iznositi 3 posto.

I Srđan bi se odlučio za to. 'Jer svaka kamata koja je u proizvodnji mlijeka preko 4 posto je velika kamata', kaže ovaj mljekar.

Tako bi ovo trebao biti spas u zadnji čas za povećanje proizvodnje jer će ove godine uvoz biti čak 100 milijuna kilograma.

U sve se uključila i mljekarska industrija, no da bi se Hrvatska vratila na razinu od prije deset godina, samo joj mliječnih krava nedostaje oko 45.000.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju