Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako ga ublažiti?

Veliki problem koji muči svako četvrtu osobu u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog manjkave preventive inkontinencija je važan javnozdravstveni problem.

Svaka četvrta osoba u Hrvatskoj pati od nekog oblika poremećaja kontrole mokrenja, a zbog manjkave preventive inkontinencija je važan javnozdravstveni problem koji rezultira visokim troškovima liječenja, što je moguće smanjiti pravodobnim otkrićem bolesti i početkom liječenja, istaknuto je u petak na stručnom skupu "Dijagnostika i liječenje poremećaja mokrenja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti" u hotelu Westin.

Poremećaji mokrenja dvostruko učestaliji kod žena

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

Stručnjaci upozoravaju da su poremećaji mokrenja dvostruko učestaliji kod žena, te da oko 40 posto žena iznad 35 godina pati od nekog vida nelagode pri spolnosti ili nevoljnog otjecanja mokraće, koji su rezultat porođajne traume. U muškaraca je pak inkontinencija najčešće posljedica benignog ili malignog uvećanja prostate.

Cilj skupa je senzibiliziranje stručne i opće javnosti na problem poremećaja mokrenja na koji je važno obratiti pozornost što ranije, kako bi se pacijenta uputilo na neinvazivne metode liječenja kao što su vježbe jačanja mišića dna zdjelice i laserska terapija, da bi se spriječila potreba za operativnim zahvatom, kaže ginekolog Ivan Fistonić.

Skup je namijenjen liječnicima primarne zdravstvene zaštite, obiteljskim liječnicima, ginekolozima, fizijatrima i drugima, koji mogu najviše učiniti na senzibilizaciji pacijenata da otvoreno progovore o toj neugodnoj problematici, a posljedica je skupo i počesto neučinkovito kirurško liječenje u starijoj dobi.

Inkontinencija je veliki javnozdravstveni problem

Inkontinencija predstavlja veliki javnozdravstveni problem, jer zahvaća sve dobi - od rane dječje dobi do terminalne faze u bolesnika, a budući da na reguliranje problema s poremećajima mokrenja odlaze goleme količine novca, i tu se može puno toga racionalizirati, ističe v. d. ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ranko Stevanović.

Ljudi nerado govore o tom problemu, ne obraćaju se liječniku jer je to još uvijek na neki način tabu tema, a čekanje i odgađanje problema obično poskupljuje i otežava stanje. Prvi znak za uzbunu je učestalo nekontrolirano mokrenje koje otežava normalno funkcioniranje osobe.

"Ne treba čekati da se poremećaj razvije, nego se odmah kada se primijeti da ometa normalan život, rad i spavanje treba obratiti doktoru primarne zaštite, da se naprave osnovne pretrage i zatim po potrebi uputi na pravu adresu. Što se prije pronađe pravi put u liječenju, u kojem na razne načine sudjeluje desetak specijalnosti, razvoj bolesti se usporava i vrlo često omogućava potpuno izlječenje ili kontrolu bolesti, a to i najmanje košta", kaže Stevanović.

Na liječenje odlaze deseci milijuna eura

U Hrvatskoj, dodaje, nisu rađene farmakoekonomske analize koliko stoji godišnje liječenje jednog bolesnika s inkontinencijom, no poznato je da u zapadnoeuropskim zemljama na liječenje tih bolesnika godišnje odlaze deseci milijuna eura.

Osim ginekoloških razloga kod žena i poremećaja rada prostate kod muškaraca, dodatni činitelji koji potiču inkontinenciju su debljina, pušenje, nedovoljna tjelesna aktivnost, kronična infekcija mokraćnih organa i neurološke bolesti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene