Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatna brojka

Nećete vjerovati koliko ljudi je u utrci za mjesta u lokalnoj vlasti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 3,7 milijuna glasača ima priliku izaći na birališta i odlučiti tko će vladati njihovim lokalnim sredinama sljedeće četiri godine. Po drugi put izravno se biraju župani, gradonačelnici, općinski načelnici.

Nakon manje od mjesec dana opet smo na biralištima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Kako pravilno glasati: Znate li što je preferencijalno glasanje? Hrvatska - izborne jedinice karta MALA ŠKOLA IZBORA Znate li kojoj izbornoj jedinici pripadate?

U 7 sati otvorilo se 6.568 biračkih mjesta diljem Hrvatske. Iako po šesti put biramo lokalnu vlast, ovo su drugi neposredni izbori.

A što zapravo biramo? U nedjelju ćete moći birati 20 župana, 128 gradonačelnika i 428 općinskih načelnika.

Također, imate mogućnost izabrati županijskog vijećnika, vijećnika gradske skupštine grada Zagreba, vijećnika u gradskim i općinskim vijećima ili 8.256 lokalnih vijećnika.

Više od 50.000 kandidata

A za sva mjesta u lokalnoj vlasti, u utrku je prije 18 dana krenulo 56.558 kandidata ili deset tisuća kandidata više nego 2009. godine. Prosječni kandidat je muškarac star 43 godine.

Najveća je gužva bila za gradskog vijećnika - za jednu fotelju u utrci je 19 kandidata.

>> Počela izborna šutnja

A kada znate koliko kandidata je u utrci, kad ste vidjeli što nude, ostaje vam samo da izaberete. Za izbore je tiskano više od 14 milijuna glasačkih listića.

Neki će dobiti i pet listića

Većina građana dobit će 4 glasačka listića. I to za župana plavi listić, za gradonačelnika bijeli listić. Za županijsku skupštinu i gradsku skupštinu Zagreba dobit će smeđi listić. A za sva gradska i općinska vijeća ružičasti listić.

No, u Zagrebu građani će dobiti i peti listić i to za gradske četvrti. U nekim sredinama biraju se i manjinski zastupnici, a njihov će listić biti bijele boje s posebnom oznakom.

U 19 sati kreće prebrojavanje glasačkih listića. U onim sredinama gdje jedan od kandidata dobije više od 50 posto glasova izašlih birača, dobili smo pobjednika i izbori su završeni.

U svim ostalim sredinama na birališta ćemo ponovno 2. lipnja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene