Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na današnji dan prije četiri godine, u blizini mjesta Rudine, iskliznuo je nagibni vlak, pri čemu je poginulo šestero putnika, a ozlijeđeno ih je 55.


U Rudinama u blizini Kaštela danas će se obilježiti četvrta godišnjica najveće željezničke nesreće u samostalnoj Hrvatskoj u kojoj je u tome mjestu 24. srpnja 2009. poginulo šestero putnika, a ozlijeđeno ih je 55.

Vezani članci Prosvjed željezničara u Zagrebu - 1 FOTO/VIDEO Hrvatski željezničari u prosvjedu za očuvanje radnih mjesta: "Ministre, naša sudbina ovisi o vama" Slika nije dostupna Optuženi za nesreću u Rudinama tvrde da nisu krivi

Vijence će, po službenim najavama, na mjestu tragedije položiti predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te Hrvatskih željeznica (HŽ).

>> Nesreća kod Unešića: Putnički vlak ispao iz tračnica

Županijski sud u Splitu 3. svibnja ove godine, zbog željezničke tragedije u Rudinama, nepravomoćno je na četiri godine zatvora osudio bivšega direktora HŽ-a Ivicu Medaka, a savjetnika u tvrtki 'Intrade' Jozu Bazinu, kao stručnu osobu, nepravomoćno na tri godine zatvora jer je zbog njihovih propusta tzv. podni retardant ubrzao nagibni vlak koji je trebao zakočiti.

Preostala trojica optuženika: direktor tvrtke 'Intrade' Ivan Tomašković, šef protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu Drago Rogulj i vatrogasac stružačkoga DVD-a Branko Tišljar oslobođeni su krivnje zbog, kako je objašnjeno u presudi, nedostatka dokaza za Tomaškovića i Tišljara, a za Roguljevo je oslobađanje bila presudna njegova prijava mjerodavnima o onome što se događalo na 'robelu', pružnom vozilu koje je prošlo nedugo nakon nesreće nagibnog vlaka.

Suđenje za tu tragediju počelo je u siječnju 2011., a sudsko je vijeće ispitalo članove obitelji poginulih te mnoge druge svjedoke, među kojima i vještake Centra za forenzička ispitivanja 'Ivan Vučetić' iz Zagreba. Po njihovim nalazima, glavni uzrok iskliznuća nagibnoga vlaka jest američki retardant kojim se prskala pruga u Rudinama.

Optuženici su tijekom cijeloga sudskog postupka tvrdili kako nisu krivi te da su o propuštanju nagibnoga vlaka nakon prskanja pruge nepropisnim retardantom odlučivale druge osobe u HŽ-u.

Obiteljima poginulih putnika u toj željezničkoj nesreći Hrvatske željeznice isplatile su 3,9 milijuna kuna, a ozlijeđenima 1,2 milijuna kuna. Šteta na vlaku, utvrđeno je tijekom sudskog postupka, bila je 28 milijuna kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju