Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na otoku Kornatu će se sutra, ako to vremenske prilike dopuste, obaviti djelomična rekonstrukcija kornatske tragedije, doznaje se od istražnog suca Županijskog suda u Šibeniku Branka Ivića.


Kako je Ivić kazao, sutra u 10 sati iz šibenske vojarne Bribirskih knezova prema Kornatu će uzletjeti helikopter koji će osigurati Glavni stožer Hrvatske vojske, a također i posada koja je kobnog 30. kolovoza prevozila vatrogasce na Kornat te će pokazati točno mjesto na koje su iskrcani vatrogasci.

Vezani članci Raste broj poginulih u potresu na Haitiju - 5 Broj poginulih nakon potresa u Haitiju prešao 700: "Gledala sam ispred i iza sebe kako se tlo kreće, vidjela sam da sve pada" Automobil, ilustracija - 4 Detalji užasa kod Banje Luke: Curica se satima igrala u vozilu parkiranom na suncu, njezino beživotno tijelo pronašla je majka

Djelomičnoj rekonstrukciji na otoku Korantu sutra neće moći biti nazočni novinari, a Ivić je kazao kako nije ni predviđena izjava za javnost budući da o provedenoj rekonstrukciji, u skladu sa zakonom, kako je kazao, on ne može ništa govoriti.

Djelomična rekonstrukcija obavlja se po Ivićevu nalogu koji je
odredio i da se provede multidisciplinarno vještačenje o okolnostima nastanka, širenja, razvoja te gašenja požara koji je prouzročio najveću tragediju u hrvatskom vatrogastvu u kojoj je život izgubilo 12 vatrogasaca, a jedini preživjeli, Frane Lučić, još se oporavlja u splitskoj bolnici.

Rekonstrukcija će se obaviti uz pomoć fotografija koje su snimili sami stradali vatrogasci, ali i drugi svjedoci kao i na osnovi drugih dokaza prikupljenih tijekom istrage. Pratit će se slijed događaja od izbijanja požara u uvali Vrulje, iskrcavanja vatrogasaca i njihova kretanja prema kruški do klanca između brda Meja i Velog vrha iznad uvale Šipnate gdje su vatrogasci stradali.

Na Kornat će, kako je kazao Ivić, sutra ići i tim vještaka: voditelj tima i stalni sudski vještak za strojarstvo Miodrag Drakulić, stalni sudski vještak za požare, tehnološke eksplozije i graditeljstvo Milan Carević, stalni sudski vještak za požare i eksplozije Slobodan Kocijan, prof. dr. Branko Grisogono, stalni sudski vještak za balistiku Vojin Maštruko te stalni sudski vještak za sudsku medicinu Dušan Zečević.

Nakon obavljene djelomične rekonstrukcije cijeli spis o kornatskoj tragediji dostavit će se timu vještaka koji će u roku od četiri mjeseca svoje analize i mišljenje u pisanom obliku dostaviti Iviću. Vještaci tako, među ostalim, moraju utvrditi kinetiku i dinamiku požara, brzinu i smjer širenja vatre, visinu i položaj plamena, procjenu oslobođene toplinske energije, maksimalno razvijanje toplinske snage i raspored temperatura na mjestu stradavanja vatrogasaca. 

Utvrdit će se i svi mogući elementi zbog kojih je moglo doći do iznenadne promjene dinamike požara u klancu, a također i
doprinosi meteoroloških uvjeta, topografije terena, karakteristike postojeće vegetacije kao i eventualno postojanje lako zapaljivih tvari.

Vještaci trebaju objasniti i različite stupnjeve opeklina koje su
vatrogasci zadobili kao i značajnu razliku u rasporedu i površini zadobivenih opeklina iako su bili u blizini jedan drugoga.

Uz mišljenje vještaka, rekao je Ivić, do završetka istrage o
kornatskoj tragediji preostalo je još samo saslušanje jedinog
preživjelog vatrogasca Frane Lučića o čemu bi idućeg tjedna trebao odlučiti liječnički konzilij splitskog Kliničkog bolničkog centra.