Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sutra na Kornatu rekonstrukcija tragedije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na otoku Kornatu će se sutra, ako to vremenske prilike dopuste, obaviti djelomična rekonstrukcija kornatske tragedije, doznaje se od istražnog suca Županijskog suda u Šibeniku Branka Ivića.

Kako je Ivić kazao, sutra u 10 sati iz šibenske vojarne Bribirskih knezova prema Kornatu će uzletjeti helikopter koji će osigurati Glavni stožer Hrvatske vojske, a također i posada koja je kobnog 30. kolovoza prevozila vatrogasce na Kornat te će pokazati točno mjesto na koje su iskrcani vatrogasci.

Pročitajte i ovo Australska obala - ilustracija Velika tragedija Četiri člana obitelji utopila se u Australiji: Sumnja se da je kobna bila jaka morska struja Veles Pašnik sa svojom obitelji Strašna tragedija Dječak prilikom vađenja mliječnog zuba pao u komu i nakon mjesec dana preminuo: Roditelji od liječnika traže samo jedno

Djelomičnoj rekonstrukciji na otoku Korantu sutra neće moći biti nazočni novinari, a Ivić je kazao kako nije ni predviđena izjava za javnost budući da o provedenoj rekonstrukciji, u skladu sa zakonom, kako je kazao, on ne može ništa govoriti.

Djelomična rekonstrukcija obavlja se po Ivićevu nalogu koji je
odredio i da se provede multidisciplinarno vještačenje o okolnostima nastanka, širenja, razvoja te gašenja požara koji je prouzročio najveću tragediju u hrvatskom vatrogastvu u kojoj je život izgubilo 12 vatrogasaca, a jedini preživjeli, Frane Lučić, još se oporavlja u splitskoj bolnici.

Rekonstrukcija će se obaviti uz pomoć fotografija koje su snimili sami stradali vatrogasci, ali i drugi svjedoci kao i na osnovi drugih dokaza prikupljenih tijekom istrage. Pratit će se slijed događaja od izbijanja požara u uvali Vrulje, iskrcavanja vatrogasaca i njihova kretanja prema kruški do klanca između brda Meja i Velog vrha iznad uvale Šipnate gdje su vatrogasci stradali.

Na Kornat će, kako je kazao Ivić, sutra ići i tim vještaka: voditelj tima i stalni sudski vještak za strojarstvo Miodrag Drakulić, stalni sudski vještak za požare, tehnološke eksplozije i graditeljstvo Milan Carević, stalni sudski vještak za požare i eksplozije Slobodan Kocijan, prof. dr. Branko Grisogono, stalni sudski vještak za balistiku Vojin Maštruko te stalni sudski vještak za sudsku medicinu Dušan Zečević.

Nakon obavljene djelomične rekonstrukcije cijeli spis o kornatskoj tragediji dostavit će se timu vještaka koji će u roku od četiri mjeseca svoje analize i mišljenje u pisanom obliku dostaviti Iviću. Vještaci tako, među ostalim, moraju utvrditi kinetiku i dinamiku požara, brzinu i smjer širenja vatre, visinu i položaj plamena, procjenu oslobođene toplinske energije, maksimalno razvijanje toplinske snage i raspored temperatura na mjestu stradavanja vatrogasaca. 

Utvrdit će se i svi mogući elementi zbog kojih je moglo doći do iznenadne promjene dinamike požara u klancu, a također i
doprinosi meteoroloških uvjeta, topografije terena, karakteristike postojeće vegetacije kao i eventualno postojanje lako zapaljivih tvari.

Vještaci trebaju objasniti i različite stupnjeve opeklina koje su
vatrogasci zadobili kao i značajnu razliku u rasporedu i površini zadobivenih opeklina iako su bili u blizini jedan drugoga.

Uz mišljenje vještaka, rekao je Ivić, do završetka istrage o
kornatskoj tragediji preostalo je još samo saslušanje jedinog
preživjelog vatrogasca Frane Lučića o čemu bi idućeg tjedna trebao odlučiti liječnički konzilij splitskog Kliničkog bolničkog centra.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene