Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor kaže

Susret s Obamom potvrda je prijateljstva i savezništva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor izjavila je da je njezin jučerašnji boravak u Pragu i večera s američkim predsjednikom Barackom Obamom, kojoj je nazočila s još desetoricom čelnika zemalja iz srednje i istočne Europe, članica NATO-a, potvrda prijateljstva, ali i savezništva Hrvatske sa SAD-om.

Hrvatska je ponosna članica NATO-a, koji je, osim vojnog i savez koji promiče demokraciju i gospodarsku suradnju, kazala je Kosor, napomenuvši kako se 'poklopilo' da je taj susret održan na godišnjicu hrvatskog članstva u NATO-u. 'Kazala sam da Hrvatska kroz 14 misija diljem svijeta zna što je to čuvanje mira', rekla je Kosor na sjednici i podsjetila da je Hrvatska u prošlosti bila 'korisnik pomoći', a danas u misijama tu pomoć pruža.

Pročitajte i ovo Kikija iz život nije mazio, ali su prijatelji odlučili ne ostaviti ga samog (Foto: Dnevnik.hr) - 3 nosi vrlo težak križ Priča o pravom prijateljstvu: Kiki želi raditi, ali postoji jedan veliki problem. I zato su uskočili njegovi prijatelji Slika nije dostupna Pogledajte ova dva slatka 'bandita' i recite da prijateljstvo nije najdivnija stvar na svijetu

'Spomenula sam Obami i da ćemo snažno podupirati cijeli jugoistok Europe na euroatlantskom putu', rekla je premijerka. Dodala je kako je pritom naglasila da Hrvatska daje posebnu potporu jedinstvenoj BiH kao zemlji triju konstitutivnih naroda te da Hrvatska ima ustavnu obvezu pomagati Hrvatima u toj zemlji. 'Predložila sam i da BiH što prije uđe u Akcijski plan za članstvo u (MAP) NATO-u. To nije samo po sebi nagrada, nego i niz obveza poticanja reformi', ustvrdila je.

Istaknula je i potpisivanje arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, odnosno da je 'uspješno riješen problem koji je bio 18 godina na stolu'. 'To je jedan od pokazatelja kako ubuduće rješavati probleme', dodala je. Premijerka naglašava da je jučerašnji dan bio 'uistinu dobar za Hrvatsku' jer su, kazala je, 'mnogi kolege isticali da Hrvatska treba što je prije moguće postati članicom EU-a'. 'I bilo je dobro čuti da je to notorna činjenica i da se na Hrvatsku gleda kao na zemlju koja će doslovno sutra postati članicom EU-a', rekla je.

>> Kosor: Obama je izvrstan i odlično upućen

Američki je predsjednik na večeru u rezidenciju američkog veleposlanika pozvao predsjednike država ili vlada Hrvatske, Češke, Latvije, Litve, Estonije, Poljske, Mađarske, Bugarske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije. Bio je to prvi susret nekog od najviših hrvatskih državnih čelnika s Obamom nakon prijama Hrvatske u NATO prije godinu dana. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene