Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakav poznavatelj Ustava!

Poreznik odbio dati poreznu olakšicu zbog - pobačaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poreznik je donatorici Centra za ženske studije napisao rješenje da 'nema pravo na poreznu olakšicu jer je riječ o Centru koji se zalaže za pravo na pobačaj koji je suprotan hrvatskom Ustavu'.

Porezna uprava pokrenula je postupak provjere zakonitosti postupanja njezinog službenika zaduženog za obradu godišnje prijave poreza na dohodak koji je jednoj građanki odbio poreznu olakšicu uplaćene donacije Centru za ženske studije, uz obrazloženje da se taj Centar zalaže za pravo na pobačaj, što je, po njemu, u suprotnosti s Ustavom.

Pročitajte i ovo Donacija SAD-a - 3 RTG uređaji Kontejnerski teret u hrvatskim lukama od sada će pregledavati uz pomoć visoke tehnologije Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

'Iz dostupnih podataka proizlazi da je službenik Porezne uprave u obnašanju službene dužnosti postupao po osobnim stavovima i uvjerenjima, stoga će se u postupku nadzora utvrditi svi bitni elementi utvrđivanja povrede službene dužnosti', priopćila je danas Porezna uprava.

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić to je rješenje poreznog službenika danas ocijenila 'apsolutno sramotnim, a prvenstveno za onoga tko je to napisao'.

'Koliko znam ministar je isto tražio pisanu ispriku prema samoj udruzi i osobi kojoj je rješenje napisano, a pokrenut je i disciplinski postupak', rekla je novinarima nakon sjednice Vlade.

Nedopustivim je ocijenila da se privatni politički stav miješa s profesionalnim obavljanem posla u Poreznoj upravi. 'To je apsolutno nedopustivo i sramotno i mislim da osoba treba biti sankcionirana za to što je napisala u rješenju', rekla je ministrica Opačić.

I ministar financija Boris Lalovac oštro je osudio takav postupak. 'Stravično je kakvo je jedan činovnik dao mišljenje. Ono nije bilo stručno, bilo je političko', rekao je Lalovac.

U priopćenju Ministarstva financija - Porezne uprave ističe se kako su u obavljanju dužnosti službenici Porezne uprave dužni postupati sukladno odredbama Ustava te u skladu s načelom zakonitosti i zaštite javnog interesa uz zabranu zloupotrebe ovlasti.

Uskok: Poreznik tražio mito od dužnika

Dužni su u okviru svojih nadležnosti osigurati ostvarivanje prava, poštivanje integriteta i dostojanstva građana i drugih osoba bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi. Iznošenje osobnih stavova i uvjerenja u službenim postupanjima predstavlja povredu službene dužnosti, naglašava se.

Ministarstvo financija ističe da iznijeti stavovi u obrazloženju poreznog rješenja ne predstavljaju zakonske odredbe ni stajališta Porezne uprave te će se uz postupak utvrđivanja povrede službene dužnosti provesti i postupak provjere zakonitosti donesenog poreznog rješenja te ispunjenja uvjeta za poreznu olakšicu.

U priopćenju se podsjeća da je odredbama Zakona o porezu na dohodak priznato pravo na uvećanje osobnog odbitka za darovanja dana u naravi i u novcu u kulturne, odgojno-obrazovne, znanstvene, zdravstvene, humanitarne, sportske i vjerske svrhe udrugama i drugim osobama.

Centar za ženske studije priopćio je kako obrazloženje Porezne uprave kojim se odbija povrat poreza 'jer odgoj, obrazovanje i kultura koju promiče taj Centar, a koji se zalaže za pravo na pobačaj je u izravnoj suprotnosti sa člankom 21. Ustava u kojem je propisano da svako ljudska biće ima pravo na život' smatra netočnim i neprimjerenim.

Ono može imati dalekosežne posljedice ne samo za Centar za ženske studije već i za druge organizacije civilnog društva, posebice one koje se bave ljudskim pravima, ističe se.

'Proglašavanje Centra za ženske studije ustanovom koja svojim radom krši Ustav RH zbog zalaganja za prava žena na pobačaj smatramo štetnim i opasnim zbog sadržaja obrazloženja kojim se nezakonito prekoračuju ovlasti institucija donošenjem vrijednosnih sudova', stoji u priopćenju.

Centar drži da su na ovaj način podnositeljici porezne prijave uskraćena ljudska i ekonomska prava zagarantirana Ustavom kao i pravo na izbor. 'Ovo obrazloženje ne bi smjelo biti prihvatljivo za sekularnu državu kakva je Republika Hrvatska i za tijela državne vlasti koja je predstavljaju i nadamo se da će institucija kojima smo se obratile reagirati u skladu sa svojim ovlastima'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene