Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Presušuju velebitski izvori, suše se korita rijeka. U iduća dva tjedna mogli bi početi problemi u vodoopskrbi Like, kraja poznatog po brojnim nepresušnim izvorima pitke vode.


Apokaliptični prizori u koritu rijeke Like. Stotine mrtvih riba ipak će završiti u prehrambenom lancu. Lovci skupljaju ribu za meku za medvjede. 

Vezani članci Tučnjava u Rijeci VIDEO Makljaža u centru Rijeke, tučnjavu dogovorile Torcida i Armada: "Vatrogasci šmrkovima prali krv s tla" Bunar u Lici (Foto: Dnevnik.hr) Pogledi Ličana uprti su u nebo zbog suše kakva se na tom području ne pamti, uvedene i redukcije vode

U presahlom koritu nađeni su znaci da je Lika još nezagađena.

'Ponovno su u rijeci Lici pronađeni riječni rakovi i ogromne školjke. To nas ipak sada veseli', kazao je Željko Mataija, predsjednik Ribičkog saveza LSŽ.

Tu nezagađenu vodu piju Ličani. No, ako suša potraje pitanje je do kada. Za sada ipak, vode ima dovoljno i slavine neće presušiti. 

Ovakve suše su rijetke pa većina Ličana nije do sada imala priliku vidjeti dno rijeke Like.

'Bila je suša 1950., 1971., 1985. i ali da je ovoliko presušila nikad nije bilo', kaže Mile Šušić iz Ličkog Osika.

Ako je suditi prema prognozama Ličani će još neko vrijeme moći šetati presušenim koritima i zabrinuto gledati u nebo, kada će se pojaviti prvi kišni oblaci koji bi trebali donijeti spas i ribama i ljudima.