Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor s Bajnaijem

‘Suradnja naših zemalja primjer dobrosusjedskih odnosa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suradnja između Hrvatske i Mađarske je primjer dobrosusjedskih odnosa i dobre suradnje, a izgradnja interkonekcije plinovoda između dvije zemlje tome bi svakako trebala pridonijeti, izjavila je premijerka Jadranka Kosor nakon susreta sa svojim mađarskim kolegom Gordonom Bajnaiem.

Bajnai je prvi premijer koji je doputovao u službeni posjet Hrvatskoj otkako je Kosor preuzela dužnost predsjednice vlade u srpnju prošle godine. ‘Suradnja između naše dvije zemlje je primjer dobrosusjedskih odnosa, građenja mostova i prave i istinske suradnje’, kazala je Kosor. Bajnai je rekao da je ‘Mađarska odani susjed RH i država koja daje potporu Hrvatskoj’ te da se sve mađarske političke stranke slažu da Budimpešta mora pružiti i gospodarsku i političku pomoć Hrvatskoj. Kosor je iskoristila posjet premijera kako bi zahvalila Mađarskoj na iskrenoj i čvrstoj potpori za ulazak Hrvatske u NATO kao i na potpori na putu prema EU.

Pročitajte i ovo Energenti; ilustracija - 1 I nakon travnja Dnevnik Nove TV doznaje što donosi novi paket Vladinih mjera: Poznato je što će biti s cijenama struje, plina i 30 osnovnih proizvoda Eksplozija u Keniji Tragedija u Keniji VIDEO Strašna eksplozija kamiona s plinom: Ozlijeđeno gotovo 300 ljudi, među poginulima je i dijete

‘Ta konkretna i stvarna pomoć se realizira i ovih dana tako da će mađarski stručnjaci doći pomoći našim stručnjacima kako bismo što je moguće bolje iskoristili sredstva koja nam se najavljuju. U financijskom paketu za prve dvije godine članstva u EU predviđeno je 3,5 milijardi eura’, rekla je ona. Što se tiče gospodarske suradnje, naglasak je bio na energetici i važnosti zajedničke suradnje na strategiji opskrbe energentima. ‘Ja sam u ime Vlade RH izrazila punu potporu izgradnji interkonekcije plinovoda između RH i Mađarske jer će to, prema našem stajalištu, omogućiti Hrvatskoj veću fleksibilnost plinskog sustava’, rekla je Kosor. Spajanje plinovoda trebalo bi biti završeno do kraja ove godine, a njegovo puštanje u pogon očekuje se sredinom 2011., najavio je Bajnai. Ta je investicija vrijedna 100 milijuna eura, pola iznosa daju mađarski investitori, a drugu polovicu EU. Što se tiče planiranih kapaciteta plinovoda, predviđa se 6 do 6,5 milijardi prostornih metara prirodnog plina godišnje, dodao je.

‘Zajednički su interesi Hrvatske i Mađarske da putem MOL-a i INA-e opskrba energentima bude sigurna u obje države’, rekao je Bajnai. Kosor je izrazila nadu da će ove godine u Hrvatsku doći više mađarskih turista. ‘Za nas je to važno jer je jedna od glavnih grana i stupova gospodarstva upravo turizam’, kazala je ona. Premijerka je najavila da će se sa svojim mađarskim kolegom ponovno sastati već 24. i 25. veljače na Dunavskoj konferenciji u Budimpešti, a također i na energetskom summitu koji se održava u mađarskoj prijestolnici 25. i 26. veljače. Kosor je rekla da je bilo riječi i o Sisačkoj rafineriji i da ju je Bajnai izvijestio da nisu točne informacije koje prenose neki mediji da će se rafinerija zatvoriti nego baš naprotiv da će se uložiti u njezin razvoj. Također je rekla da od INA-e očekuje izvješće o uzrocima nesreće.

Tu se nadovezao i Bajnai koji je kazao da se konzultirao s čelnicima MOL-a te da mu je rečeno da žele proširiti razvoj i to ne samo rafinerije u Sisku nego i u Rijeci. Na pitanje novinara hoće li državno odvjetništvo RH i HANFA dobiti od mađarskih institucija dokumentaciju vezanu za depozite Podravke u OTP banci u Mađarskoj, Bajnai je rekao da su dokumenti dostavljeni u Hrvatsku u petak. Naglasio je da se ovdje radi o mađarskoj privatnoj tvrtki i njezinom funkcioniranju u Hrvatskoj. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene