Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobar posao u New Yorku

‘Suradnja i potpora tribunalu ustavna je obveza Hrvatske’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader ocijenio je da je hrvatsko vladino izaslanstvo, u kojem je bio i ministar pravosuđa Ivan Šimonović, ‘odradilo dobar posao u New Yorku’, gdje je proteklog tjedna sudjelovalo na sjednici Vijeća sigurnosti UN te održalo niz bilataralnih sastanaka s visokim dužnosnicima UN-a, SAD-a, EU i Haaškog suda.

Odradili smo dobar posao u New Yorku i ja i cijelo hrvatsko izaslanstvo, s ministrom Šimonovićem i mojim savjetnicima, jer smo imali niz sastanaka na temu EU, slovenske blokade i suradnje RH s ICTY-em i na temu reforme UN-a i Vijeća sigurnosti, o čemu smo razgovarali s glavnim tajnikom UN Ban Ki-moonom’, rekao je Sanader hrvatskim novinarima na kraju posjeta New Yorku. ‘Hrvatsku se pita za mišljenje jer smo članica Vijeća sigurnosti UN, jer smo postali članica NATO-a i jer ćemo uskoro postati članica EU’, istakao je hrvatski premijer.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Proglasio pobjedu Sanader: HDZ je pobjednik lokalnih izbora Slika nije dostupna Sastanak s Rice Premijer Sanader obratit će se Vijeću sigurnosti

>> Britanija kritizirala Hrvatsku pred Vijećem sigurnosti UN-a

Govoreći o izazovima koji stoje pred Hrvatskom, na prvo mjesto je stavio slovensku blokadu pregovora s EU, koja traje već šest mjeseci i ugrožava izglede da se hrvatski pristupni pregovori završe do kraja godine. ‘Očekujem i tražim da se tijekom lipnja, jer je dosta šest mjeseci, završi ova farsa s blokadom i da Hrvatska nastavi s pregovorima’, kazao je Sanader, ističući kako ne prihvaća slovensku tezu da se granično pitanje mora riješiti prije ulaska Hrvatske u EU, što su mu potvrdili i neki od američkih sugovornika. Hrvatski premijer je pozdravio odluku švedskog predsjedištva EU, da se tijekom njegovog mandata u drugoj polovici 2009. održe četiri međuvladine konferencije EU-Hrvatska, na kojim se otvaraju i zatvaraju pregovaračka poglavlja.

‘Suradnja i potpora tribunalu ustavna obveza Hrvatske’

On je najavio da će po povratku u Hrvatsku kontaktirati slovenskog premijera Boruta Pahora. Na pitanje o suradnji Hrvatske s ICTY-em, koje je haški tužitelj Serge Brammertz otvorio pred Vijećem sigurnosti UN zbog spornih nestalih vojnih dokumenata iz Oluje, premijer Sanader je rekao da je ‘suradnja i potpora tribunalu ustavna obveza Hrvatske’, kako bi kroz djelovanje suda ‘žrtve doživjele pravdu, kroz osudu zločinaca’. ‘To je plemenita zadaća koja ne smije biti politizirana, i tu će Hrvatska uvijek reći ne. Ne može biti politizacije Haaškog suda, ali pravda treba biti dostižna za sve one koji je zaslužuju’, kazao je.

>> 'Slovenski su amandmani apsolutno neprihvatljivi'

Na traženje da komentira članak u današnjem New York Timesu bivšeg veleposlanika SAD u Hrvatskoj i Srbiji Williama Montgomerya, u kojem navodi da bi Srbima u Bosni i Hercegovini trebalo dopustiti da referendumom odluče o otcijepljenju, Sanader je kazao da nije pročitao članak, ali se ne slaže s tim ‘privatnim pogledom’ bivšeg američkog diplomata. ‘Mi držimo da BiH mora ostati ostati cjelovita jer je to povijesna nužnost, ali da sva tri naroda Hrvati, Bošnjaci i Srbi ostanu konstitutivni, jednakopravni i suvereni. Ukoliko se to obezvrijedi onda BiH nema, ako Hrvati počnu napuštati BiH, onda BiH nema’, istakao je Sanader dodajući da je to isticao i u nizu bilateralnih razgovora koje je održao u New Yorku. Istakao je da je ‘optimist’ u pogledu provedbe ustavnih promjena u BiH, posebno na temelju pojačanog interesa EU i SAD za BiH, dodajući kako o samom njihovom sadržaju moraju odlučiti tri konstitutivna naroda.

Premijer Sanader s guvernerom države New York

Hrvatski premijer Ivo Sanader sastao se s guvernerom američke savezne države New York Davidom Patersonom, s kojim je razgovarao o brojnoj hrvatskoj zajednici u toj državi te o suradnji države New York i Hrvatske i mogućim newyorškim ulaganjima u Hrvatsku. ‘Posjet New Yorku, koji sam počeo susretom s iseljenim Hrvatima na nedjeljnoj misi u župnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda, završavam razgovorom o Hrvatima u New Yorku, koji po riječima guvernera imaju istaknutu ulogu a sa svim naraštajima ima ih oko 120.000, a među njima su i brojni uspješni poslovni ljudi’, izjavio je Sanader nakon sastanka u guvernerevu newyorškom uredu. Dodao je da su razgovarali i o suradnji države New York i Hrvatske, te da je izrazio interes za moguća ulaganjima newyorških investitora u hrvatski turizam i druge grane gospodarstva. Paterson, demokrat i prvi crnački guverner New Yorka, čestitao je Sanaderu na ulasku Hrvatske u NATO, istakao uspješno djelovanje Hrvatske u Vijeću sigurnosti UN, te izrazio potporu naporima Hrvatske za ulazak u Europsku uniju. Premijer Sanader je nakon razgovora kazao kako je važno da se visoki dužnosnici RH sastaju s čelnicima lokalnih vlasti stranih država gdje postoji brojna hrvatska iseljenička zajednica.

Guverner Paterson je izrazio zadovoljstvo susretom s hrvatskim premijerom i zahvalio na poklonima, uključujući i DVD o Hrvatskoj, za koji je rekao da će ponijeti kući kako bi njegova djeca naučila malo više o svijetu. Paterson je inače gotovo slijep, što mu nije smetnja za vrlo uspješnu političku karijeru i znatnu popularnost među građanima, a manjak vida ne smeta mu da drži duge političke govore, koje uči napamet. ‘U državi New York živi oko 120.000 Hrvata, a mnogi su postali vrlo uspješni u poslu,’ kazao je Paterson. Istaknuo je kako je sada važno vrijeme za Hrvatsku, jer je nestalna članica Vijeća sigurnosti UN, nedavno je postala članica NATO-a i pregovara o ulasku u EU. ‘Hrvatska postaje pravi igrač na međunarodnom tržištu’, rekao je Paterson. 

(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene